Joku on keksinyt uuden tavan otsikoida, eikä kukaan tiedä miksi

Moni ei enää muista tätä, mutta joskus aikoinaan uutisjutun otsikko oli tapa hahmottaa mistä jutussa oli kyse. Jos esimerkiksi pusikossa oli nähty hahmo, selvitettiin mistä oli kyse, ja kerrottiin se. Siitä on tosin nyt piiitkä aika, isoisä.

Nykyään näyttäisi olevan tärkeämpää että ilmoitetaan jonkun ilmiön olemassaolosta. Ongelmia tietokoneen käyttöjärjestelmän kanssa? ”Ratkaise se itse, kun kuitenkin tulet sitten kommenttikenttään kertomaan meille mistä oli kyse.”

Niin sanotuista ”klikkiotsikoista”, joissa jutun sisältö jäi arvoitukseksi puhuttiin vielä pahaa vielä pari vuotta sitten. Mutta ainakin niissä selvisi edes jollain tasolla mistä oli kyse. Niitä kaipaa nyt.

Tietenkin voisimme ajatella että yhteiskuntamme on vain muuttunut filosofisemmaksi, ja olemme kollektiivisesti omaksuneet Sokrateksen ajatukset, jossa ainoa asia mitä voimme varmuudella tietää on ettemme tiedä mitään.

Epäilys kuitenkin herää että asioita ei vain ole jaksettu selvittää, ja että joku lukija kyllä varmasti kertoo sitten. Mistä kielii toinen nykypäivänä niin tavallinen otsikko: ”Oletko ikinä käynyt kakalla? Kerro meille, teemme juttua aiheesta”.

Kuka sitten tietäisi jostain jotain, ja ennen kaikkea miksi? Se jää lukijan vastuulle. Mutta miksi nämä otsikot sitten ovat juuri nyt niin tavallsia?

No, kukaan ei tiedä miksi.


0 Shares
Tagged , ,