Mystinen salaseura Vapaaruunarit on valinnut vuoden Runebergintortun 2023

Mystinen salaseura Vapaaruunarit on jälleen kerran kokoontunut salaiseen looshiinsa maistelemaan Runebergintorttuja. Tämä nyt seitsemännen kerran toistuva rituaali on tärkeä kansakunnallemme, ja tänä vuonna tunnelma oli mystisempi kuin koskaan.

Raatiin osallistuvat henkilöt suojaavat henkilöllisyytensä jopa toisiltaan, ja nimien sijaan käytetään yksinkertaisesti kutsumanimiä veli tai sisko. Jestas sentään että onkin salaperäistä.

Jokaista anonyymia vapaaruunaria yhdistää kuitenkin rakkaus runebergintorttuihin, ja tänä vuonna kattaus oli laadukkaampi kuin koskaan. Torttujen saapuessa pöytään looshi täyttyikin hiljaisen puheensorinan sijaan keskittyneestä mussutuksesta.

Arvostelun kriteerit? Jokainen runebergintorttu arvostellaan maun, rakenteen ja ulkonäön perusteella. Sen jälkeen makupisteet tuplataan, koska hei, maku edellä mennään.

Tänä vuonna nähtiin myös hämmentävän rohkea avaus, kun pitopöytään ilmestyi ruusuvedellä maustettu ns. kurditorttu. Konservatiivisen jäyheä raati ei kuitenkin lämmennyt tälle eksoottiselle versiolle.

Merkillepantavaa tänä vuonna oli että kärkikolmikko oli pisteiltään ”valovuoden” päässä ei-niin-hyvistä tortuista. Tämä kolmikko koostui Kanniston, Gateaun ja Levainin tuotteista. Ja näiden keskinäinen ero oli siis lähinnä marginaalinen.

Vapaaruunarit valitsevat kuitenkin joka vuosi yhden absoluuttisen voittajan. Ja tänä vuonna voitto meni Kanniston leipomolle. Onnea. Kärkikolmion ulkopuolelle taas jäi mm. Teemu Aura, Elonen, Leipomo Juuri , Laitilan leipä ja Mbakery.

Vapaaruunarit toteaa vielä lopuksi että kaikki looshin jäsenet ovat omasta mielestään vuosien mittaan ammattimaistuneet tuomareina, ja toivoo itselleen pitkää ikää runebergarvioinnin saralla.

Hesan vapaaruunarit kokoontuu seuraavan kerran helmikuussa 2024.


0 Shares
Tagged , ,