Syy koulujen sisäkattojen romahtamiseen löytyi: ”Todennäköisesti kytköksissä Pisa-tuloksiin”

Niin epätodennäköiseltä kuin se kuulostaakin, maatamme on loppuvuodesta 2018 vaivannut romahtavien koulujen sisäkattojen aalto. Viime viikolla ilmiöstä raportoitiin Helsingin Oulunkylässä, ja tällä viikolla vuorossa oli Loviisa. Loviisan koulu oli vain neljä vuotta vanha.

Syitä ilmiöön on haettu sileistä nauloista liialliseen eristevillaan, mutta yksiselittäisiä syitä romahteluihin ei vielä ole löytynyt. Ainoa asia josta voi olla yhtä mieltä on että jos trendi jatkuu, maamme koululaisten on syytä olla huolissaan.

Kasper Diem -blogin saamien tietojen Kouluhallitus on kuitenkin tänään esittänyt mielenkiintoisen teorian. Ylijohtaja Saaresmaan Jukka korjaa silmälasejaan.

”Tämä saattaa kuulostaa erikoiselta. Mutta viimeisimmän teorian mukaan näyttäisi siltä että katot ovat jollain tavalla kytköksissä Pisa-raporttiin.”

Saaresmaa rapsuttaa päätään.

”Emme totta vie ymmärrä vielä itsekään miten se on mahdollista, mutta se vaikuttaisi tällä hetkellä olevan kaikkein järkeenkäyvin selitys.”

Ylijohtaja Saaresmaa miettii ääneen.

”Mieti itse. Pisa-tulokset ovat viime aikoina romahtaneet, ja nyt romahtavat katot. Sattumaako? Itse en usko niin.”

Saaresmaa näyttää melkein helpottuneelta.

”Mutta jos – ja sanon jos – kytkös on olemassa, niin sehän taas tarkoittaa että tämä kattojen romahtelu on itse asiassa lasten omaa syytä. Ja sitä me Kouluhallituksessa emme katso suopeasti.

Saaresmaan Jukan ilme muuttuu tuimaksi.

”On aika osoittaa syyttävää sormea lasten suuntaan. ”

Selvityksiä jatketaan tosin. Kasper Diem -blogin saamien tietojen mukaan samalla aiotaan tutkia josko koululaisivat voisivat myös olla jollain tavalla itse syyllisiä koulujen sisäilmaongelmiin.


0 Shares
Tagged , , , , ,