Seuraavaksi voimaan kotimaan tiukennukset – köyhisvauva ei kotiin synnytyslaitokselta

Kattari

Helsinki / Kasper Diem

Suomen eduskunta hyväksyi tänään ulkomaalaislain tiukennukset. Tämä tarkoittaa mm. että perheenyhdistämistä vaikeutetaan niin ettei esimerkiksi pakolainen saa tuoda maahan puolisoaan ja lapsiaan jollei perheellä ole osoittaa vähintään 2 600 euron nettokuukausituloa.

Summaa pidetään yleisesti korkeana, sillä 80% suomalaisista ei yllä tähän tulotasoon.

Asiasta herännyt keskustelu on kuitenkin herättänyt kipinän eduskunnassa. Ja siksi nyt onkin vireillä uusi lakiehdotus joka tähtää siihen että samat tulorajat otettaisiin yleisesti käyttöön myös kun kotimaiseen perheeseen syntyy uusi lapsi.

Kansanedustaja Saaresmaan Jukka toivoo lain menevän läpi.

”Jos tällainen 2 600 euron summa on kerran mainittu, miksi suomalaisten annetaan tehdä lapsia jos rahat eivät riitä niiden kasvattamiseen? On pelkästään järkevä että tätä tuloraja ruvetaan soveltamaan kaikkiin.”

Saaresmaa näkee että yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta elättää ketään.

”Meillä on tilanne jossa köyhät tekevät lapsia vaikka perheen taloustilanne on huono. Tässä taantumassa se on anteeksiantamatonta.”

Uusi laki tarkoittaisi että jos vaadittavaa tulotaso ei täyty, äitiä ja vastasyntynyttä vauvaa ei ehdotuksen mukaan kotiutettaisi sairaalasta ollenkaan, vaan vietäisiin telttakylään.

Kansanedustaja Saaresmaa näkee järjestelyn käytännöllisenä.

”Meillä on tässsä maassa taloudellisesti huono tilanne. Onko oikein siinä vaiheessa tehdä lisää ihmisiä elätettäväksi? Ei. Kyllä pitää olla yksilöllä vastuu tekemisistään.”

Saaresmaa hymyilee leveästi.

”Oppostio peräänkuuluttaa aina sitä solidaarisuutta. Tässä onkin nimenomaan kyse siitä, kun kaikki ovat tästä lähtien samalla viivalla kansallisuudesta riippumatta.”

Laki tulee näillä näkymin voimaan ensi vuoden alusta, mutta epäviralliset lähteet kertovat että hallitus on jo nyt epävirallisesti siunannut aloitteen ns. ”fistbumpilla”.


0 Shares
Tagged , , , ,