Esittelyssä Stugor-sarjan tekijät

Niin kuin moni vakituinen lukijamme on ehkä huomannut, televisiossa menee tällä hetkellä mainio ohjelma Stugor. Se se vasta on erinomainen sarja. Kymmenen jakson ajan käydään kolmellakymmenellä arkkitehtonisesti merkittävällä kesämökillä, ja tavataan mahdollisuuksien mukaan niitä piirtäneitä arkkitehtejä. Oikein silmä lepää kun katsoo tätä sarjaa. Niin hyvä se on.

KasperSolglasogon

Ohjelman juontajana nähdään vuoden graafikko 2013, Kasper Strömman. Silloin monelle saattaa tulla kuva että siellä se huolettomasti ajelee ympäri Suomea ja piipahtaa mielenkiintoiselle mökille aina kun siltä tuntuu. Että vaivattomalta näyttää.

Mutta televisio-ohjelmaa ei tietenkään tehdä sillä tavalla, vaan siihen on mennyt huomattava määrä työtä ja suunnittelua. Ja ennenkaikkea sitä on ollut tekemässä lukuisat henkilöt joita ei nähdä ruudussa laisinkaan. Ja siksi haluammekin nyt esitellä avaintekijät.

AnnakarinStaffan

Anna-Karin Grönroos, ohjaaja
Yksi tärkeimmistä ihmisistä televisio-ohjelmaa tehtäessä on luonnollisesti ohjaaja. Ilman ohjaajaa ei kokonaisvisiota. Ja koska Anna-Karin on superohjaaja hänellä on tietenkin koko ajan ollut erityisen vahva kuva ohjelman rakenteesta.
Entäs silloin kun Anna-Karin ei työskentele arkkitehtisarjojen parissa? Silloin hän ohjaa dokumentteja. Tutustu filmografiaan täällä.
Ja ai niin, ja Anna-Karin kuvassa on tietenkin sitten kuvassa oikealla. Herra vasemmalla on Staffan Ström, joka on välillä ollut mukana äänittämässä. Sekään ei tapahdu itsestään.

Mikko2

Mikko Kelloniemi, kuvaaja
Kuvaaja on hyvä olla jos haluaa näyttää televisiossa elävää kuvaa. Ja jos vielä haluaa oikein hyvää kuvaa kannattaa olla oikein hyvä kuvaaja. Onneksi Mikko on hyvä kuvaaja.
Oikeastaan voisi sanoa että Mikko kuvaa kaikkea joka liikkuu, ja jos se ei liiku Mikko kuvaa sitä kunnes se liikkuu.
Jos Stugorin herkullinen cinematografia on tehnyt sinuun vaikutuksen kannattaa myös käydä katsomassa Mikon valokuvanäyttely Summer of ´69 Helsingin Laterna Magicassa 31.5.–18.6.

KlostretIda_520

Ida Kukkapuro, researcher
Sarjassa nähtävät mökit eivät myöskään ole vain ilmestynyt tyhjästä, vaan ne on etsinyt Ida. Onkin vaikeaa kuvitella ketään joka tietäisi enemmän arkkitehtuurista ja designista kuin Ida. Sen näkee siitä että silloin kun Ida ei etsi kuvauskohteita hän kirjoittaa designista ja arkkitehtuurista. Tai purjehtii. Tai tekee Äänivälipala-podcastia.
Jos mökkeily kiinnostaa kannattaa tietenkin kuunnella Idan viiden minuutin äänivälipala juuri tästä aiheesta.

Eetu1

Eetu Vanhatupa, leikkaaja
Entäs sitten kun kaikki on kuvattu? Silloin tarvitaan joku kasaamaan kaikki materiaali pienessä pimeässä huoneessa, ja se joku on Eetu.
Mutta niinkuin siinä ei muka olisi tarpeeksi Eetu ”sylkee” vielä riimejä eli räppää niin kuin ei olisi huomista taiteilijanimen Eetee alla. Maistiaisia löytyy viralliselta Youtube-kanavalta.

Siiri

Siiri Nordlin, assistentti
Ei tietenkään pidä unohtaa että kuvaukseen kuuluu tietenkin paljon juoksevia asioita. Niitä on tässä produktiossa hoitanut Siiri, aina silloin kun hän ei ole edistänyt opintojaan skotlantilaisessa yliopistossaan. Kiitos siitä Siiri.

Riki

Rikard Lassenius, graafikko/tuottaja
Lopuksi ei sovi uonhtaa graafikon roolia. Graafiset suunnittelijathan ovat tunnetusti älykkäitä superihmisiä jotka sujuvasti siirtyvät roolista toiseen, ja Riki ei ole mikään poikkeus. Siksi hän on myös tuottanut koko Stugor-sarjan. Toisin sanoen, ilman Rikiä, ei Stugor-ohjelmaa. Mutta sellaisiahan ne graafikot ovat. Fiksuja.

Olipa uuvuttavan paljon ihmisiä. Mutta niinpä sarjasta onkin tullut erityisen hyvä. Sunnuntaina taas uusi jakso kello 18.30 Yle Femmalta. Moicca!


0 Shares
Tagged , , , ,