Stugor, osa 7

Virta520

Tänään televisiosta tulee seitsemäs osa erinomaisesta Stugor-sarjasta. Illan jakson teemana on ekologisuus, ja puolen tunnin aikana käydään kolmessa huippumielenkiintoisessa kohteessa.

Villasobranten

Ohjelma alkaa Bruno Eratin kotona Espoossa. Mutta hetkinen, sanot nyt. Onko tämä todellakin kesämökki? Ei ole, mutta juuri se tässä rakennuksessa onkin pointtina. Ekologisesta näkökulmasta erillisten kesä- ja talviasuntojen ylläpito ei nimittäin ole kovin kestävää, joten Bruno on halunnut rakentaa talostaan niin luonnoläheisen ja vehreän että erillistä kesämökkiä ei tarvita. Tai niinkuin Bruno sanookin: ”Tämä on mökkini. Mutta myös kaupunkiasuntoni.”

BrunoErat

Talo olikin mullistava ekologisessa mielessä kun se rakennettiin 1970-luvulla. Koko filosofia perustuu erilämpöisiin huonevyöhykkeisiin joita lämmitetään tarpeen mukaan. Kasvihuoneessa taas voi viljellä omat vihanneksensa, ja julkisivun lämpökeräimet säästävät lämpökuluissa.
Oikeastaan vasta nyt, neljäkymmentä vuotta myöhemmin  tämäntyyppiset ratkaisut ovat alkaneet yleistyä rakentamisessa. Tämä tekee tietenkin Brunosta todellisen visionäärin. Ja paikasta maagisen.

JussiKasper

Seuraavaksi ohjelmassa siirrytään nuoremman polven arkkitehdin Jussi Virran luokse, ja tällä kertaa kyseessä on perinteinen kesäasunto. Jussin filosofiaan taas kuuluu että hän on halunnut rakentaa kompaktin mökkinsä niin pitkälle kierrätetyistä materiaaleista kuin mahdollista. Ja niinpä se ei olekaan tullut maksamaan kuin parituhatta euroa.

AnnakarinJussi

Itse rakennus edustaa minimökki-suuntausta, eikä ole tarvinnut rakennuslupaa koska se on alle kymmenen neliömetriä. Hienous on tietenkin siinä että olisi vaikea arvata että kaikki on tehty kierrätysmateriaaleista jos ei tietäisi. Vanha bussin ikkuna näyttää esimerkiksi nyt vain mökin ikkunalta, ja peltikatto on peltikatto vaikka se olisikin aikaisemmin ollut ladon päällä.
Tämä kaikki ällistyttää ohjaajaa Anna-Karinia.

Hiekkasaari1_520

Ohjelma huipentuu tällä kertaa Sofia de Vochtin Hiekkasaaren kesäsiirtolaan joka on myös rakennettu ekologisten periaatteiden mukaisesti. Tällä kertaa materiaalit ovat sinänsä uusia, mutta asuminen perustuu täällä siihen että osa vieraista nukkuu kesäaitoissa. Jolloin lämmitettäväksi jää vain kompakti päätupa, jos paikalle halutaan tulla esimerkiksi talvella.

SofiaKasper

Vanhan pohjalaisen maatalon tapaan rakennukset kehystävätkin suojattua pihaa, jonka kesäkeittiössä suurin osa ruoasta valmistetaan. Se vähäinen sähkö mitä tarvitaan tuotetaan omilla aurinkopaneleilla, ja koko paikka pyrkii muutenkin olemaan niin sopusuhdassa luonnon kanssa kuin mahdollista.
Tämä filosofia vaikuttaisikin olevan muotia varsinkin nuoremman polven arkkitehtien keskuudessa, ja sehän tietää varsin hyvää rakentamisen tulevaisuudelle.

Kaiken kaikkiaan siis todella mielenkiintoinen jakso, ellei paras tähän asti.   Ja mitä parasta, sarja ei todellakaan lopu vielä tähän, vaan tiedossa on tämän jälkeen peräti kolme jaksoa. Tämän on oltava kaikkien aikojen televisiokevät.

Stugor Yle Fem -kanavalta sunnuntaina 15.5. kello 18.30. Ohjelma myös myöhemmin katseltavissa Yle Areenassa peräti 83 vuoden ajan. 


1 Shares
Tagged , , , , ,