Stugor, osa 4

KasperSOlgasogon_520

Tänään lähetetään neljäs osa suositusta Stugor-sarjasta. Illan jakson teemana on perintö, ja tutustumme kolmeen huippumielenkiintoiseen kohteeseen.

LassesVilla2_520

Ensin käymme Lasse Stengårdin luona Ahvenanmaalla. Siellä Lassen isoisä, kuuluisa arkkitehti Lars Sonck on nimittäin rakennuttanut yhden suomen kuuluisimmista mökeistä kesähuvilakseen, ja tänä päivänä isäntänä on siis taas Lasse. Kuvassa ohjaaja Anna-Karin, kuvaaja Mikko ja researcher-Ida ovat mykistyneitä ihailusta.

Lassesvilla1_520

Nuorempi Lasse on hoitanut tiluksia hyvin, mutta myöntää että vanhassa talossa on tietenkin paljon tekemistä. On epäselvää mitä ohjelman huippujuontaja yrittää kuvassa sanoa, mutta arvauksemme on ”oletko käyttänyt korjauksiin viisinumeroisen summan rahaa? Oletko?”

SaabisOchFordis_520

Lasses Villassa on kuitenkin kiehtovasti vaikutteita sekä Karjalasta että Sveitsistä, mikä ei silti ole estänyt sitä muodustmasta jonkinnäköiseksi suomalaisen mökkiarkkitehtuurin prototyypiksi. Äärimmäisen mielenkiintoinen paikka.

KasperKlostret1_520

Seuraavaksi matka jatkuu pienelle saarelle Maarianhaminan edustalle arkkitehti Stig Svahnströmin kanssa, joka on 1960-luvun lopulla piirtänyt paikalle kesämökin betonista.

Klostret2_520

Talo seisoo vielä paikallaan, ja jälleennäkemisen riemu on iso. Klostret (=luostari) taitaakin olla aikalailla harvinaisuus Suomen mökkirakennuskannassa.

KlostretMikko_520

Talon sydän on kattoikkunalla varustettu takkahuone betonisine penkkeineen. Ahvenanmaan lippu muistuttaa siitä että olemme melkein ulkomailla.

Klovharu1_520

Ohjelma huipentuu kuitenkin Reima ja Raili Pietilän piirtämään Klovharuun. Puuttomalla luodolla sijaitseva mökki tunnetaan varmasti parhaiten siitä että se oli Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kesäpaikka.

KlovharuInne_520

Paikkoja näyttämässä meillä on Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson, joka on itse lapsena viettänyt aikaa saaressa. Meidän täällä Kasper Diem -blogissa on tässä vaiheessa sanottava että vaikka mökki saattaakin näyttää vaatimattomalta kuvissa se oli silti uskomattoman kodikas. Keittiöpöydästä on näkymät kolmeen eri ilmansuuntaan, ja paikka on siinä kunnossa kun asukkaat jättivät sen 1990-luvun alussa.

KlovharuKallare_520

Lattialuukun kautta pääsee vielä talon alla sijaitsevaan saunaan. Kellaria tutkimassa researcher-Ida, koska sitä ne researcherit tekevät. Tutkii.

KlovharuMyFly_520

Taiteilija Tove Janssonin tuotantoon mieltyneille (niinkuin me täällä Kasper Diem -blogissa) paikassa on myös paljon nostalgisia käyttöesineitä, niinkuin tämä Pikku-Myyn kuvalla koristeltu pippurispray. Sillä on varmasti ollut hyvää tainnuttaa liian läheiseksi käyviä lokkeja.

Kaikenkaikkiaan siis äärettömän kiehtova jakso, ellei jopa paras tähän asti. Ja silti sarjaa on vielä tämän jälkeen kuusi jaksoa jäljellä? Järjetöntä, ja samalla television juhlaa.

Stugor-sarjan neljäs jakso lähetetään sunnuntaina 24.4 kello 18.30 Yle Fem -kanavalla, ja on sen lisäksi katsottavissa Yle Areenasta vaikka heti. Jakso katsottavissa vuoteen 2099 saakka. 

 

 


0 Shares
Tagged , , , , ,