Helsingissä mitattiin alkuviikosta uusi valoennätys

VALOkuva

Juuri kun Suomi on palautunut revontulien ja auringonpimennyksen tuomista tunnekuohuista Etelä-Suomessa koettiin taas alkuviikosta harvinaislaatuinen valo-elämys kun kesä-aikaan siirtyminen sattui päällekkäin runsaiden lumisateiden kanssa.

Meterologi Bo Hager Ilmatieteen laitokselta on silminnähden innostunut.

”Lumipeitehän lisää tunnetusti valoisuuden määrää. Mutta yhdistettynä kesäaikaan tänä vuonna voidaankin puhua varsinaisesta valoräjähdyksestä. Olisin ihmeissäni jos tämä ei vaikuttaisi piristävästi jokaiseen suomalaiseen.”

Bo Hager katsoo ulos työhuoneensa ikkunasta.

”On niin kirkasta että voitaisiin itseasiassa melkein puhua valosaasteesta.”

Vaikka meteorologi Hager onkin päivittäin tekemisissä sää-ilmiöiden kanssa, nyt koettu yhdistetty kesäajan ja märän lumipeitteen tuoma kirkkaus hämmästyttää häntäkin.

”Kesäajassahan on todellakin jo yksinään se mukava puoli että iltaisin tulee pimeä tunti myöhemmin. Vai aikaisemmin? Olen pahoillani, tämä kellojen siirtely on saanut koko henkilökuntamme sekaisin.”

Bo Hager empii hetken.

”Valtion työntekijänä haluaisin kuitenkin korostaa että jotain hyötyähän siitäkin viissiin on.”

Hager on työskennellyt laitoksella vuodesta 2007 jona aikana hän on nähnyt säiden tulevan ja menevän. Tällaisena päivänä monessa liemessä keitetty meterologikin joutuu kuitenkin sanattomaksi.

”Korostan nyt vielä kerran että tällainen valoisuus on jotain mitä olen kohdannut todella harvoin urallani.”

”Menisin jopa niin pitkälle että väitän että tässä voidaan nyt puhua ilmiöstä joka tapahtuu vain kerran vuodessa.”


0 Shares
Tagged , , ,