Jalkapalloilun MM-kisojen arkkitehtuurikatsaus

Parhaillaan koko maailman katse suuntautuu Brasiliaan, jossa pelataan jalkapalloilun MM-kisoja. Moni ei tosin tule ajatelleeksi että neljän vuoden välein pelattavat kisat eivät ole pelkästään jalkapalloilun, vaan myös arkkitehtuurin voimannäyte.

Kasper Diem -blogi ei missään nimessä ole haastatellut MM-kisojen 12 stadionia suunnitelleita arkkitehtejä. Mutta tässä on kuitenkin mitä kolme heistä olisivat voineet sanoa rakennelmistaan.

Brasilia_Stadium2

1. Estádio Nacional de Brasília
”Suunnittelun lähtökohtana on ollut Brasilian ainutlaatuinen luonto, sen ainutlaatuiset ihmiset ja tietenkin auton ilmansuodatin. Nämä kolme asiaahan ovat ne joista Brasilia kansainvälisesti tunnetaan. Mielestäni olen onnistunut tavoitteissani oikein hyvin.”

MaracanaStadium2

2. Estádio do Maracanã
”Näittekö miten hölmö kolleegani on käyttänyt suunnittelunsa lähtökohtana Brasilian ainutlaatuista luontoa, sen ainutlaatuisia ihmisiä sekä auton ilmansuodatinta? Tämähän on aivan järjetöntä. Ei ihmiset ulkomailla osaa yhdistää Brasiliaa ilmansuodattimiin! Sen sijaan kaunis maamme tunnetaan pölykapseleistaan, jonka minä taas halusin tuoda esiin omassa suunnittelussani.”

PortoalegreAerea2

3. Estádio Beira-Rio
”En ymmärrä mitä kolleegani sekoilevat niiden stadioinensa kanssa jotka näyttävät autonosilta? Itse olen käyttänyt 1600-luvun hollantilaista katumuotia inspiraationa. Halusinkin että stadion muistuttaa komeaa kreppikaulusta. Se jos joku yhdistyy Brasiliaan ihmisten mielissä.”

Ja entäs ne kaikki kylät mitkä piti jyrätä uusien stadioneiden tieltä? No hei, tämä on arkkitehtuurikatsaus, ei mikään sosiaalikatselmus. Moikka!


0 Shares
Tagged , , , ,