Ei, Legot eivät ole muuttuneet miksikään sitten sinun lapsuuden

Jos pitäisi valita yksi vanha mainos mitä on jaettu enemmän kuin mitään muuta Facebookissa ikinä, se olisi luultavasti tämä Lego-mainos vuodelta 1981:

xwAsW56

Idea jakamisella on näyttää miten maailma tänä päivänä on seksistinen ja hirveä, kun ennen se taas oli kaunis ja täysin sukupuolineutraali.

Katsokaa nyt vaikka, tämä mainos on todiste! Ennen vanhaan tytöillä oli lappuhaalarit ja lenkkarit, ja kun niille antoi legopalikoita ne rakensi jotain epämääräisen sekavaa joka ei tukenut patriarkaatin rakenteita! Mutta tänä päivänä tyttölapset pakotetaan leikkimään ällöttävillä sovinistilegoilla, ja juuri siksi pahoinvointi ja huostaanotot lisäänytyvät.

Mutta onko tämä täysin totta? Brickset.com listaa jokaisen legosetin joka on julkaistu sitten vuoden 1965. Mainoksen aikoihin – vuonna 1979 – Lego lanseerasi esimerkiksi korusarjan Lego Scala, joka ei tunnu mitenkään erityisen unisexiltä:

4336-1_1980

312-2_1979

310-2

313-2

Tai no, ehkä tämä oli kärjistetty esimerkki. Olihan myös olemassa tavallisia Legoja. Niinkuin tämä vuonna 1978 markkinoille tullut USS Constellation:

USS COnstellation 1978

Tai samana vuonna markkinoille tullut Salon Colette:

Hairdressing salon 1978

Tai miksikäs ei nämä avaruuslegot?

454-1

Tottahan on että näillä toki on voinut leikkiä sukupuolirajojen yli, mutta pakkauksiin valitut lapset tuntuisivat kuitenkin vahvasti vihjailevan kenelle nämä tuotteet on ajateltu.

Ookoo! No ehkä sitten niin! Mutta se ei poista sitä faktaa että nykypäivän Legot sortavat naisia! Niikuin vaikka tämä Lego Friends -sarjan pakkaus viime vuodelta missä Emma-niminen hahmo harrastaa karatea!

Emmas Karate Class 2013

Tai entäs ”Olivian keksijänpaja”? Minkälaisen roolimallin me annamme pikkutytöille jos me sallimme heidän keksiä asioita omassa laboratoriossaan?

Olivias Invention Workshop 2012 2013

Eikä siinä vielä kaikki: viimeksi eilen seurasin kun kolmevuotias poika ja viisivuotias tyttö rakensi yhdessä Legoilla. Ja päinvastoin kun voisi luulla poika ei rakentanut isoa Lego-penistä eikä tyttö pölynimuria, vaan sessiosta syntyi jonkinnäköinen epämääräisen sekava rakennus.

Ja se oli kaunis.


0 Shares
Tagged