Huomautuksia veneilijöille eli top 10 turvallisuusvinkit

Stunning-photo-of-a-sunken-yacht-in-Antarctics

Veneilykausi käy nyt kuumimmillaan, mutta oletko varma että osaat veneillä oikein? Tässä Kasper Diem -blogin top 10 vinkit.

1. Muista että puhtaus on tärkeä osaa turvallisuutta! Älä siis ikinä veneile likaisella veneellä. Venettä ei kuitenkaan kannata desinfioida sisältäpäin liian tarkkaan, koska et halua sairaalabakteeria. Järki käteen siis myös vesillä!

2. Hyvään merimiestapaan kuuluu tatuoinnit. Jos et halua mennä oikealle tatuoijalle voit helposti hakata sellaisen itsekin, mutta jos haluat harjoitella ensin voit tehdä niin kimpaleeseen possua mistä ei ole poistettu nahkaa. Lihakimpale mihin on tatuoitu ankkuri on sitäpaitsi hyvä keskustelunavaaja grillatessa vierasvenesatamassa.

3. Jos veneessä ei ole pelastusliiviä voit sen sijaan pitää mukana tyhjää muovikassia joka on helppo täyttä ilmalla kun joudut veden varaan. Tosipaikan tullen tämä muovikassi voi lykätä hukkumistasi usealla sekunnilla.

4. Tarkista aina ennen matkaa lähtöä veneesi merikelpoisuus. Ai tuoko merikelpoinen? Ei ole minun mielestäni kyllä Hangon regattaan tuolla rötisköllä menemistä. Pliis.

5. Ankkuroidessa kova merenkäynti voi joskus häiritä meininkiä. Siksi vastuullinen veneilijä opettelee rakentamaan nopeasti pienen aallonmurtajan luonnon omista materiaaleista. Se on pieni vaiva josta on yllättävän paljon hyötyä.

6. Tarvittaessa maalaa veneesi moottori anastuskelvottomaksi. Hyviä aiheita ovat tällöin esimerkiksi hakaristit ja sukupuolielimet. Se on myöskin hyvä keskustelunavaaja vierasvenesatamassa.

7. Varmista aina ennen matkaan lähtöä polttoaineen riittävyys ja varapolttoaine, paitsi jos olet ruotsinlaivalla jolloin on kohtuutonta vaatia saada päästä kapteenin puheille tässä asiassa. Kyllä normaalissa reittiliikenteessä pitäisi olla nämä asiat huomoitu.

8. Muista kirjainyhdistelmä A.N.K.K.U.R.I – Aina Nakuileva Kippari Kiva Urhea Roisi Ihana. Muista se, mutta älä sisäistä sitä koska se on järjetön. Ehkä itse asiassa parasta jos et sittenkään opettele sitä ollenkaan.

9. Ota kuva veneestäsi ja moottoristasi. Kuva on hyvä olla jos vene varastetaan, jo vaikka ei varastettaisikaan niin onhan sitä mukava näyttää kavereille terassilla.

10. Vesiliikenteessä kuolleista lähes kaikki ovat varttuneita miehiä. Pitäisikö siis veneilyyn saada ikäraja? Se kyllä vähentäisi parrakkaiden kapteenien määrä, mikä olisi sääli. Koska kyllä parrakas kapteeni on aina uskottavampi kuin ei-parrakas.


0 Shares
Tagged ,

One thought on “Huomautuksia veneilijöille eli top 10 turvallisuusvinkit

  1. Taavet Vool says:

    10. Vesiliikenteessä kuolleista lähes kaikki ovat varttuneita miehiä – Älä siis ikinä aikuistu!!

Leave a Reply