Juhannus ”lusittu”, mikä voisikaan olla rentouttavampaa kuin jakso Stugor-sarjaa televisiosta?

Kai seuraat jo TV-kesän kohokohtaa, Stugor-sarjaa? Hyvä. Ja mitä parasta, edessä on vielä viisi jaksoa. Mutta puhutaan hetki tänään Yle Areenan ilmestyneestä jaksosta, ”Byroslavia”.

Matka alkaa tällä viikolla Föglön kunnasta Ahvenanmaan ulkosaaristossa, jonne Wallgren-Ruohosen perhe on rakentanut itselleen mökin. Mutta ei tietenkään mikäänlaista mökkiä tahansa, vaan rakennuksen joka näyttää 200 vuotta vanhalta kalastajamökiltä.

Tässä apuna on ollut arkkitehti Marko Huttunen joka on erikoistunut perinnerakentamiseen. Tulos onkin kaikkia osapuolia tyydyttävä – ei vähintään Föglön kunnan, jonka rakennusmääräyksiä hankkeessa ollaan seurattu.

Seuraavaksi siirrytään Lohjalle, jossa arkkitehti Aleksi Niemeläinen on luonut modernin vapaa-ajan asumuksen, esikuvanaan lato.

Tuliko rakennuksesta täsmälleen sellainen kuin Aleksi olisi toivonut? Ei täysin, koska määräykset eivät aina täysin kohtaa arkkitehdin näkemyksen kanssa. Mutta kaikenkaikkiaan tietenkin myös onnistunut luomus.

Viimeisenä käydään vielä todellisessa erityiskohteessa, Porin Reposaaren edustan Saint Helenassa – käsin luodussa keinotekoisessa saaressa.

Paikka onkin todellinen uutteruuden riemuvoitto. Luodon päälle rakennettu kesäparatiisi on kasattu kivi kerrallaan, kolmenkymmenen vuoden ajan. Aallonmurtajineen kaikkinensa.

Alkuperäinen rakentaja on jo ehtinyt siirtyä ajasta iäisyyteen, mutta paikkaa isännöi tänä päivänä naapuri Tomi Rantanen. Sen miten iso työ paikan takana on tajuaa luultavasti kunnolla vain paikan päällä, mutta sangen kiehtovaa katsottavaa myös vastaanottimen välityksellä. Wow.

Sinä kuulet itse – todellinen kohokohta sarjassa jota Stugor-nimellä kutsumme. Katso se nyt Yle Areenasta tai illalla TV1 kello 18.15.


0 Shares
Tagged ,