Kirja-arvostelu: Lannistumattomat

lannistumattomat

Tällä viikolla me täällä Kasper Diem -blogissa olemme lukeneet kirjan Lannistumattomat – Piilaakson suomalaiset yrittäjätarinat. Sen on kirjoittanut Hanna Artman ja Liisa Jokinen, ja kertoo Piilaakson lannistumattomista suomalaisyrittäjistä.

Ensin disclaimer: meidän kasperdiemläisten koko Piilaakso-tietämys perustuu täysin Silicon Valley -sarjan katsomiseen, ja saattaa siksi olla vähän fiktion tahraama. Olimme esimerksi pettyneitä että Gilfoyle ei esiintynyt kirjassa kertaakaan. Joka siis on fiktiivinen hahmo.

Mutta Lannistumattomat on tietenkin totta. Se kertoo neljäntoista startup-yrittäjän tarinan, ja on mukavan kompakti paketti. Miksi kompaktius on hyvä? Koska me kirjan luettuamme opimme että piilaaksolaisen ajattelutavan mukaan kaikkea muuta on yltäkylläisesti, paitsi aikaa. Ja siihen viikonlopun yli luettava kirja sopii hyvin.

Mitä muuta opimme kirjasta?
• Kaliforniassa on hyvä meininki
• Idean arvo ei ole yhtä tärkeä kuin oikea ajoitus
• Niin kuin kaikkialla muuallakin on tärkeää tuntea oikeat ihmiset, mutta Piilaaksossa se on erityisen tärkeää

Kaiken kaikkiaan on sitäpaitsi aina kiehtova nähdä miten ihmisten urat voi jälkeenpäin summata ja rakentaa niistä tarinan. Koska useimmat ihmisethan tekevät elämässään loppujen lopuksi aika random-valintoja, mutta kun ne sijoittaa myöhemmin aikajanaan kaiken saa näyttämään siltä että sillä on ollut syvä tarkoitus. Ja kyllä, puhumme nyt enemmän itsestämme kun kirjan haastateltavista.

Mutta mitä kirjaan tulee meidän täytyy myös puhua vakavasti sen kannesta. Koska graafisena suunnittelijana – tai ihan vaan ihmisenä – sitä toivoisi nimittäin että kansi viestisi joko lannistumattomuutta, Piilaaksoa, suomalaisuutta tai yrittäjyyttä, ja mieluiten kaikkia näitä asioita yhtä aikaa. Tämä kansi taas on haaleankeltainen ja siinä on vinoja kirjaimia. Joka ei taas herätä kenessäkään mitään tunteita.

Yhteenveto: On pakko myöntää että tartuimme tähän kirjaan varauksella, koska oletimme että kokemuksena se olisi niin kuin lukisi kokoelmaa ihmisten LinkedIn-profiileista. Mutta Lannistumattomat olikin sen verran mukaansatempaavasti kirjoitettu, että sitä välillä melkein luuli katsovansa Silicon Valleya. Ja sehän on just inspiroivaa.

Arvosana: 4/5


0 Shares
Tagged , , ,