Uusi tutkimus: Suomi ei sittenkään maksanut sotakorvauksia, vaan puolustusvoittokorvauksia

metalli

Kasper Diem / Helsinki

Toisesta maailmansodasta on jo kulunut paljon aikaa, mutta yhä vain aiheesta ilmenee uusia mielenkiintoisia seikkoja. Uusinta tietoa edustaa tuore tutkimus joka osoittaa ettei Suomi aikoinaan maksanutkaan sotakorvauksia Neuvostoliitolle, vaan kyseessä oli sen sijaan ns. puolustuvoittokorvaukset.

Tutkija ja reservin korpraali Bo Hager pitää tietoa hyvin merkittävänä, varsinkin näin Suomen satavuotisjuhlan aattona.

Tutkija Hager, miten tämä muuttaa tapaa jolla käsittelemme historiaamme?

”Tämähän on kaikin tavoin ihan mullistava fakta. Aikoinaanhan näiden korvausten maksamista pidettiin raskaana, mutta jos sen ajan ihmiset olisivat tienneet korvausten oikean, aidon luonteen olen varma siitä että saumaa olisi hitsattu ilossa suin.”

Niin, kyseessäähän oli aikamoinen urakka.

Kyllä, Suomihan luovutti aikoinaan puolustusvoittokorvauksena Neuvostoliitolle peräti satayhdeksäntoista alusta sekä yli seitsemänsataa veturia. Mutta ilman tätä ponnistustahan metalliteollisuutemme ei olisi ikinä puhjennut kukoistukseen.

Sanotaan myös että Suomi oli ainoa maa joka maksoi sotakorvauksensa täysmääräisinä.

”Ap ap ap, nyt sinä käytit taas sitä väärä sanaa. S-sanaa. Voitaisiinko sopia ettei tästä lähtien käytettäisi enää ikinä sitä termiä ja puhuttaisiin määrätietoisesti vain puolustusvoittokorvauksista?”

Mutta onko se täysin korrekti termi? Suomihan tunnetusti hävisi sodan?

”Wow. Wow wow wow. Ettäs kehtaat. Anteeksi, mutta pidän tätä erittäin röyhkeänä. Enkä ymmärrä mistä puhut, koska mikään tutkimuksissani ei viittaa siihen että mitään olisi hävitty. Ei mitään. Ja tämä haastattelu loppuu muuten nyt tähän.”

Tutkija Hager haluaa seuraavaksi työssään ampua alas väitteen että Suomi olisi jossain vaiheessa ollut Natsi-saksan liittolainen, koska uuden tutkimuksen mukaan kyseessä olisi sittenkin vain ollut etäinen hyvänpäiväntuttu jonka kanssa satuttiin olemaan samassa paikassa samaan aikaan.


0 Shares