Meteorologian laitokselta nyt myös keltaisen jään varoituksia

Kasper Diem / Helsinki

Jo vuosien ajan olemme tottuneet mustan jään varoituksiin talvisin. Tänä talvena Meteorolgian laitos suunnittelee nyt ensimmäistä kertaa laajentavansa palveluaan koskemaan myös keltaisen jään varoituksia.

Meteorologi Bo Hager on muutokseen tyytyväinen.

”Olemme tietenkin hyvillämme siitä että olemme vuosien mittaan saaneet iskostettua mustan jään käsitteen näinkin hyvin ihmisten päihin, mutta nyt on aika siirtyä eteenpäin. Fakta on kuitenkin että jää esiintyy niin monessa muussakin eri muodossa kuin pelkästään mustana. Painopisteemme täällä Meteorolgian laitoksella onkin viime vuosina ollut keltaisen jään tutkimuksessa.”

”Varsinkin kirpeinä talvisunnuntaisin keltaista jäätä saattaa esiintyä ennen etenkin aamun tunteina huomattavassakin määrin kaupunkien keskustoissa, ennen kaikkea juottoloiden ympäristössä. Me täällä Meteorologian laitoksella näemme sen täysin relevanttina vaarana että vanhus tai lapsi liukastuu tähän keltaiseen jäähän.”

Bo Hager katsoo syvälle silmiin.

”Uhka on todellinen eikä kuviteltu.”

Uusi keltaisen jään varoitus tullaan ensi alkuun antamaan Merisään yhteydessä, ja myöhemmin myös lähettämään pieninä informatiivisina tietoiskuina Ylen kanavilta.

Meterologian laitos ei kuitenkaan aio lopettaa valistustyötään tähän, vaan suunnittelee myös jatkossa laajentavansa varoituspalvelunsa sisältämään myös muita jäätyyppejä. Tämän meterologi Hager näkee puhtaasti yleisön palveluna.

”Varsinkin näin kevään edetessä ja hankien sulaessa olemme erityisen huolestuneita ns. ruskean lumen esiintymistä. Suunnittelemme myös tämän varoituksen ottamista säätiedotuksen piiriin, tosin se tulee tapahtumaan aikaisimmin kevätkaudella 2016.”

Meteorolgi Hagerin ilme lasittuu hetkeksi.

”Ruskea lumi. Yök.”


0 Shares
Tagged , ,