Hei kaverit, nauretaanko yhdessä näille 1930-luvun mainoksille?

Harva asia on hausempaa kun selailla oikein vanhoja lehtiä, koska se mahdollistaa kunnon besserwisser-asenteen. Ha ha! Katso tätäkin mainosta! Eikö ne junit tajunnut mitään siihen aikaan?

Me täällä Kasper Diem -blogissa olemme lukeneet lehteä vuodelta 1931. Huomattavaa on että suuri osa mainostavista yrityksistä on vieläkin olemassa tänä päivänä. Tässä Kasper Diem -blogin top 3 -mainokset kyseiseltä vuodelta.

ShellTox1931

1. Shell Tox
”Sulkekaa kaikki huoneenne ovet ja ikkunat ja ruiskuttakaa Shell Toxia runsaasti jokaiseen sokkeloon ja komeroon. On kuin pikkueläväin keskellä kulkisi suuri surma. Kun neljännestunnin kuluttua tuuletatte on Teidän vain laasten koottava kaatuneet sankarit.”

Shell Tox oli mainoksen mukaan ”täysin vaaratonta ihmisille ja kotieläimille”, mutta kai siihen on syynsä että tätä ainetta ei ole näkynyt kaupoissa viime aikoina?

Nestle1931

2. Nestle lasten jauho
Puhummeko siis nyt äidinmaidonkorvikkeesta? Siitä samasta äidinmaidonkorvikkeesta jota markkinoidaan nykyään lähinnä kehitysmaissa ja joka on syy siiheen että tietyt järjestöt boikotoivat Nestleä? Siinä tapauksessa Suomi oli vuonna 1931 yksi näistä kehitysmaista.

PhilipsUltrasol1931

3. Philips Ultrasol
”Lastenne on saatava ultraviolettisäteitä, auringonvaloa, jotta heistä kasvaisi elämänhaluinen ja kaikkia tuulia ja säteitä kestämään karaistunut nuoriso, auringonruskettamine poskineen ja mainioinen ruokahaluineen.
Philips ”Ultrasol” levittää noita ruumilliselle hyvinvoinnillenne niin tärkeitä, näkymättömiä ultraviolettisäteitä suoraan huoneistoonne, suoraan lastenkamariin…”

Ultravioletti ei tänä päivänä ole läheskään yhtä suosittua kuin kolkytluvulla. Mutta miksi mainosteksti loppuu kolmeen pisteeseen? Eikö se saa nämä säteet kuulostamaan lähinnä uhkaavilta?

Philips2

Kuviteltu kuvaustilanne: ”Tyyne saa nyt luvan istua alasti tässä tyynyllä kunnes iho punoittaa kauniisti. Mutta muista sammuttaa valo heti jos kaniinisi kuolee ihosyöpään, koska silloin olette molemmat saaneet tarpeeksi säteilyä.”

Ha ha, saatinpa hyvä naurut.

Mutta toisaalta, mistä sitä tietää mitä nykypäivän ilmiöitä pidetään äärimmäisen vaarallisena tulevaisuudessa. Teflon? Aspartaami? Langaton verkko?

Mutta silti. Ha ha! Tyhmät 30-luvun ihmiset!


0 Shares
Tagged , ,