Beyonderground -voittajat valittu

Beyonderground2014

Hyviä uutisia graafisen suunnittelun ystäville!

Pari viikkoa sitten julistimme kilpailun missä palkintona oli kolme kahden hengen lippupakettia Helsingin Kellohallissa 9.–10.5. pidettävään belgialais-suomalaiseen graafisen suunnittelun festivaaliin Beyondergroundiin.

Kilpailussamme haimme vastausta kysymykseen ”mikä muka tekee graafisesta suunnittelusta niin tärkeää että siitä täytyy järjestää oikein festivaaleja?”.

Kilpailu on nyt ratkennut. Tässä kolme parasta vastausta.

1. Anna Vuorinen vastasi:
”Graafinen suunnittelu on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin vanukasveneet, retiisit tai apinabuffet. Ellei jopa hieman tärkeämpää. Kaikille edellä mainituille on jo omat festivaalinsa.”
Tämä on täysin hyväksyttävä vastaus jolla voittaa liput festivaalille. Onnea Anna!

2. Anni Tolvanen taas lähetti niin pitkän vastauksen että emme millään jaksaneet lukea sitä. Julkaisemme sen kuitenkin tässä tosi pienellä fonttikoolla:
”Graafinen suunnittelun tärkeyden voi perustella jo pelkästään härskin transhumanistisella naturalismilla: Koska ihminen on eläin, jonka näköaisti ainakin värien ja muotojen erottelukyvyn suhteen menestyy lajienvälisessä vertailussa yllättävän hyvin, voidaan mieltää, että visuaalisuus on hyvin olennainen, ellei jopa keskeisimpiä osia aistimaailmaamme. Näin ollen on ymmärrettäävää, miksi inhimillinen viestintä on halki säilyneiden kulttuuriartefaktien historian tapahtunut aina vähintään osittain visuaalisin keinoin: kliseisinä esimerkkeinä mainittakoon luolamaalaukset, hieroglyfit, kirjojen koristeleminen ja elävöittäminen kuvin keskiajalta nykypäivään ja sarjakuvaromaanit. Sittemmin, tällä yhä korkeamman itsetioedostuksen ja liki kaiken elämään kuuluvan tarkoituksenmukaisen manipuloimisen aikakaudella on hyvin ilmeistä, että myös visuaalisen käsitteellisyyden viestinnän entistä harkitummasta hallitsemisesta on tullut yhä kiinnostavampaa. Resurssit sen säätelyyn, miltä mikäkin näyttää, lähestyvät tekniikan kehityksen myötä ääretöntä. Samaan aikaan hektistyvässä kulttuurissamme tarjolla olevan tiedon määrä ylittää dramaattisesti  savannielämään sopeutuneiden kädellisenaivojemme kapasiteetit. Sisältöjen läpikäynnin mahdollisuuksien on siis mielekästä kehittyä yhä intuitiivisempaan ja välittömämpään suuntaan, jotta pystytään edelleen erottamaan olennainen kohinasta.
Muun muassa havainto- ja kognitiivisen psykologian tutkimuksista tiedetään, että moniaistisuus tehostaa informaation prosessointia ja tekee asioiden omaksumisesta nopeampaa ja tehokkaampaa, etenkin jos eri aistien kautta tulevat ärsykkeet ovat mielekkäässä yhteydessä toisiinsa. Tässä kuvaan astuu karkea iskulause “how is what”: taidokas graafinen suunnittelu on hiottua viestintää, jossa viestintuoja on olennainen osa itse viestiä, tehden sen omaksumisesta eloisaa ja intuitiivista.
Graafisella suunnittelulla on siis hyvin tärkeä rooli viestinnän kehittymisessä yhä tarkoituksenmukaisempaan ja välittömämpään suuntaan. Tällaisen äärettömän tutkimattomien mahdollisuuksien kentän kartoittamiseksi on toki syytä järjestää paitsi koulutusta ja konferensseja, myös oikein festivaaleja.
Tämän valitettavan välineellistävän pohdinnan päätteeksi vielä todettakoon, että graafisella suunnittelulla on myös olennaista itseisarvoa esimerkiksi siitä syystä, että se on – ainakin henkilökohtaisesta mielestäni, ilman mitään ilmeisiä, ulkoisia syitä – valtavan hauskaa.”
Wow. Niin uuvuttavaa. Ja niinkuin tässä ei olisi ihan tarpeeksi Anni lähetti saman, hullun pitkän vastauksen myös toisella nimimerkillä. Tämä autismia lähentelevä vaivannäkö voittaa lippupaketin. Onneksi olkoon Anni!

3. Parhaimman vastauksen lähetti kuitenkin Elina Forss:
”Jos maailmassa ei olisi graafista suunnittelua, ei olisi myöskään olemassa Kasper Diem blogia.”
Elina, senkin lipeväkielinen paholainen, aina tietämässä mistä narusta vetää. Liput on tällä vastauksella todellakin ansaittu.

Onnea taas kerran kaikille voittajille!

Beyonderground-festivaali pidetään tulevana perjantaina ja lauantaina Kellohallilla sekä ympäri kaupunkia.


0 Shares