Kauppaketjujen liitto: Hedelmät aletaan pakkaamaan asbestiin kesäkuun alusta lähtien

crocidolite-asbestos-uses

Kauppaketjujen liitto allekirjoitti viikonloppuna tärkeän sopimuksen kun kaikki osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen siitä että S- ja K-ketju alkavat kesäkuun alusta lähtien käärimään kaikki hedelmänsä ns. siniseen asbestiin.

”Meillä on sellainen tunne että asiakkaitamme on jo pidemmän aikaa häirinnyt hedelmien kolhut”, hymyilee S-ketjun Hedelmä- ja vihannesvastaava Bo Hager.

”Siksi tämä uusi pakkaamiskäytäntö lienee kaikille osapuolille erittäin tervetullut. On tutkittu että asbesti vaimentaa varsin tehokkaasti erityisesti banaaneihin kohdistuvia iskuja. Tämä on mitä asiakkaamme haluavat.”

Suomen ympäristöliitto on jo varovaisesti ehtinyt kyseenalaistaa uuden käytännön, ja haluaisi muistuttaa asbestin terveyshaitoista.

Bo Hager viittaa kuitenkin tälle kritiikille kintaalla.

”Totta kai muutamat asiakkaat ovat olleet vähän ihmeissään tämän uuden järjestelyn edessä, mutta täytyy muistaa että tämä on kierrätystä parhaimmillaan. Sininen asbesti eli krokilodiitti toimitetaan meille nimittäin kierrätettynä Suomen lukuisilta sinivalkoisilta purkutyömailta, joten voisi sanoa että tämä käytäntö on kaikilla tavoilla varsinainen ekoteko.”

”Meille on myös vakuuteltu että tätä kierrätysmateriaalia riittää meille pakkausmateriaaliksi kevyesti seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Ainakin viimeistään silloin kun rintamamiestaloja aletaan remontoida tosissaan.”

Kansallisen vihanneyhdistys taas ei olisi asbestin terveysvaaroista niinkään huolestunut, vaan ennemmin siitä tarjoaako se materiaalina riittävän suojan punaposkisille kotimaisille vihanneksille.

Bo Hager vakuuttelee kuitenkin että syytä huoleen ei ole.

”Onhan se sanomattakin selvää ettei asbesti itsessään anna sataprosenttista suojaa hedelmille ja vihanneksille. Siksi ne pakataankin luonnollisesti vielä kassalla pieneen muovipussiin.”


2 Shares