Sotshin kannattaisi ottaa mallia Helsingin olympiakisoista

sochi

Eilen alkoivat Sotshin talviolympiakisat. Kahden seuraavan viikon aikana tuleekin olemaan mukavaa seurata miten pirteät urheilijat maailman joka kolkasta rikkovat uusia urheiluennätyksiä miellyttävässä rantalomamiljöössä.

Mutta Sotshin kisoja on tietenkin myös kritisoitu. Varsinkin Venäjän harjoittama homovastainen politiikka on puhuttanut laajasti.

Siksi onkin syytä muistella miten Suomessa järjestettiin kisat aikoinaan vuonna 1952. Yleisestihän tämä vuosi muistetaan vuotena jolloin Suomi nosti LGBT-oikeudet maailmankartalle.

Olympia

Kasper Diem -blogi tavoitti Bo Hagerin, joka muistaa Helsingin olympialaiset hyvin.

”Olin tietenkin vasta pikkupoika kun kisat pidettiin, mutta minulle on silti jäänyt elävästi mieleen kuinka näyttävästi Suomi panosti siihen aikaan LGBT-kulttuurin näkyväksi tekemiseen” Bo Hager sanoo ja katsoo intensiivisesti silmiin.

”Nyt kun ajattelee asiaa niin se tuntuu itse asiassa vähän oudolta, kun ottaa huomioon että homoseksuaalisuus lakkasi Suomessa olemasta virallisesti listattu sairaus vasta vuonna 1981.”

Moni saattaa myös muistaa miten Suomen silloinen presidentti Paasikivi otti LGBT-oikeuksien puolesta kantaa julistamalla kisat avatuksi vahvasti meikattuna ja pukeutuneena mekkoon.

”Siinä Putinillekin vähän mallia!” tuhahtaa Hager. ”Paasikivi oli rohkea mies. Varsinkin kun muistaa että meillä kaikki ”homoseksuaaliset teot” olivat lailla rangaistavia vuoteen 1971 saakka.”

Paavolympiatuli1952

Paavo Nurmi sytyttää kuuluisan gay-tulen vuonna 1952.

Venäjän harjoittama politiikka ei muutenkaan saa Hagerilta kiitosta.

”Onhan tämä Venäjän politiikka ihan pöyristyttävää! Meidän pitääkin nyt todella antaa Venäjän kuulla kunniansa! Mutta tietenkin varovaisesti, ettei Venäjä vaan suutu ja ammu meitä ydinohjuksella!”

”Itse asiassa, saanko uudelleenmuotoilla äskeisen?” korjaa Hager.

”Ei annetakaan Venäjän kuulla kunniansa, mutta myötäillään sen sijaan varovaisesti muiden maiden kannanottoja asian suhteen. Mutta vain jos ne tuntuu vaarattomilta ja jos sen voi tehdä täällä Suomessa niin ettei kukaan huomaa sitä. Esimerkikis vaihtamalla Facebook-profiilikuvansa sateenkaarilipuksi.”

Bo Hager on kuin onkin pettynyt siihen että Venäjän asenteet ovat niin takapajuisa. Suomessa homous on kuitenkin ollut hyväksyttävää niin kauan kuin kukaan muistaa – olettaen ettei kukaan muista tapahtumia jotka tapahtui ennen vuotta 1981.

”Venäjän kannattaisi yksinkertaisesti ottaa mallia Suomesta. Suomi on kuitenkin LBGT-oikeuksien kärkimaita, onhan meillä esimerkiksi tämä samaa sukupuolta olevien parien avioliittokin. Vai miten sen asian kanssa nyt olikaan?”


0 Shares
Tagged , ,