Tunne eläimet #1: norpat

Norpat eli kiehkuraishylkeet vaikuttavat meidän kaikkien elämään enemmän kun haluaisimmekaan uskoa. Jotkut väittävät niiden hallitsevan viihdeteollisuutta ja liike-elämää. Mutta tunnetko norppien alalajit? Tässä pieni katsaus.

Ringsel2

Itämerennorppa (Pusa hispida botnica)
Itämerennorppa esiintyy etunenässä Pohjanlahdella. Ympäristömyrkkyjen ansiosta naaraat eivät tarvitse ehkäisyä eikä kanta pääse räjähtämään yli häiritsevän 9000 yksilön määrän. Kaikkialla muualla Itämerellä rauhoitettu paitsi Suomessa, jossa näitä paskiaisia saa nistiä niin paljon kun ehtii – kunhan väittää että näki ne  ”kalaverkon läheisyydessä”.

saimaannorppa

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis)
Norppien superjulkkis joka jäi viimeisen jääkauden jälkeen hengailemaan Saimaalle, eikä enää sen jälkeen viitsinyt enää lähteä mihinkään. Koska norpat syövät kalaa paikalliset kalastajat yrittivät vuosien ajan päästää nämä röyhkeät kiusankappaleet päiviltä, mutta vielä tänäkin päivänä niitä tavataan kymmenittäin Saimaalla. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä että tavoite saavutetaan lähivuosina, vaikka tapporahan maksaminen Saimaannorpista lopetettiin jo 1948.

Koska Saimaannorpat ovat lisääntyneet pelkästään serkkujensa kanssa keskenään tuhansien vuosien ajan niistä on ajan mittaan kehkeytynyt erittäin taitavia banjonsoittajia. Lisääntymiskykyisiä naaraita on tällä hetkellä 70 kpl jäljellä, joka tarkoittaa että niillä muijilla riittää vientiä.

Laatokannorppia2

Laatokannorppa (Pusa hispida ladogensis)
Laatokannorppa jäi täsmälleen samalla tavalla kuin Saimaannorppa kiusallisesti jumiin Laatokkaan maan noustessa jääkauden jälkeen, mutta koska tämä laji elää Venäjän puolella ketään ei kinnosta. No, mitä Natasha ja Nikolai Norpalle kuuluu?

Kuule, keskitytään me vain niihin kotimaisiin norppiin niinkuin tähänkin asti.


0 Shares
Tagged

Leave a Reply