Kasperin kymmenen ruunariteesiä

Runeberginpäivä on taas ovella. Ja niinkuin aikaisempina vuosina yhteiskunnassamme näyttäisi jälleen kerran olevan epäselvyyttä siitä mitä voi ja ei voi tehdä ruunariuniversumin sisällä. Liian paljon näkee nimittäin tänä päivänä erilaisia ”kokeiluja” missä tätä leivosten keisaria yritetään pilata eri tavoin.

Onneksi runebergintorttujen ystävä ja vuoden graafikko 2013 Kasper Strömman on tänä vuonna koonnut kattavan oppaan siitä mikä on sallittua tämän leivossegmentin sisällä. Huomio että tämä lista ei sitten ole mikään ”suuntaa-antava ohje”, vaan definitiivinen totuus joka on tehty noudatettavaksi. Näin tehdessäsi varmistat että ruunarikokemuksestasi tulee puhdas, täyteläinen ja oikeaoppinen.

Hyvää Runeberginpäivää!

KASPERIN KYMMENEN RUUNARITEESIÄ

1.  Ensinnäkin, tiedät kyllä sisimmässäsi miltä oikeaoppisen runebergintortun pitää näyttää. Pidättäydy postmoderneista kokeiluista. Perinteisen tortun rajoissa on paljon liikkumavaraa. Käytä sitä liikkumavaraa vastuullisesti.

2. Torttu ei saa olla mössöä. Korppujauhot ovat tortussa antamassa suutuntumaa. Antaudu sen tarjoamaan rouheaan leikkiin.

3. Tortussa ei missään nimessä saa olla hillosilmää sisällä. Oikeasti, mikä juttu? Tortun päällä olevasta hillosta saa kaiken tarvittavan makeuden. Vai oletko viisi vuotta vanha?

4. Viinanhuuruisuus on toivottava ominaisuus. Mielellään niin että kun haistelet torttua tasapaino saa horjua. Silloin puhutaan oikeasta alkoholin määrästä.

5. Joka vuosi joku yrittää dekonstruoida ruunarin työntämällä siihen jonkun hiton vihreän kuulan. Voit kyllä syödä sellaisen tortun, mutta silloin vihaat kansallisrunoilijaamme ja sitä kautta myös isänmaatamme.

6. Ruunebergintorttua ei tarjoilla muffinssivuoasta. Muffinssi on eri leivos.

7. Älä ymmärrä väärin: tottakai voit täyttää ruunarin salted caramel -töhnällä ja suklaahipuilla, mutta silloin se ei ole enää runebergintorttu. Sinulla on kuitenkin kaikki oikeus kutsua sitä jollain toisella nimellä. Älä kuitenkaan vedä Johan Ludvigia mukaan tähän pikku kokeiluusi.

8. Makkaranpala jossa on päällä ketsuppia ja majoneesia jotta se näyttäisi runebergintortulta oli kerran hauskaa. Vuonna 1996.

9. Oikeaoppisen runebergintorttu muoto on jalo, ylevä ja uljas. Tiedät että muoto on oikea jos joku läikähtää sisälläsi kun katsot sitä.

10. Tiedät myös että runebergintorttu on oikein hyvä jos sitä syödessäsi voit sulkea silmäsi ja kaikki elämäsi tähänastiset ruunarit kulkevat filminä silmiesi edessä. Pyri vain syömään tämäntyyppisiä runebergintorttuja.

Näitä ohjeita seuraamalla pääset siis optimaaliseen runebergintunnelmaan – nauti!

 


0 Shares
Tagged , , ,