Uusi jakso Stugor-sarjaa nyt katsottavissa: ”Pitääkö mökin mukailla maastoa vai maaston mökkiä?”

Joko katsot mestarillista Stugor-sarjaa? Tietenkin katsot. Ja se on hyvä, koska tämän viikon jaksoa voidaan pitää ohjelmakokonaisuuden kruununjalokivenä. Käsitelläänhän siinä mökin ja maaston herkkää suhdetta.

Tämän viikon jakso alkaa Alavetelistä, jonne Henrik Wiik ja Ulla-Beth Mäki-Jussila ovat luoneet kokonaisen puihin rakennetun kylän. Vetäytymispaikka hämmästyttää laajudellaan. Ja tietenkin sillä että se on rakennettu puihin.

Sanoiko joku Ewok-kylä? Niinkuin puiden ympärille rakennetut mökit eivät olisi tarpeeksi, osa taloista on jopa saavutettavissa pyörätuolilla. Joka ei varmasti ole tehnyt rakentamisesta helpompaa.

Voisikin sanoa että Henrik ja Ulla-Beth ovat vieneet maasto-ajattelun äärimmilleen. Ken tietää, ehkä tämä on rakentamistyyli joka yleistyy tulevaisuudessa ?

Seuraavaksi jaksossa käydään Turun suunnalla tutustumassa arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelemaan Villa Nuuttilaan. Tämäkin villa kunnioittaa paikan maastoa, mutta eri tavalla.

Talo tuntuisi kuin ”valuvan” alas rinnettä, eikä varmasti ole ollut kaikkein helpoin rakentaa. Lopputulos kuitenkin vaikuttaa. Ja on loistelias esimerkki aikakautensa arkkitehtuurista.

Viimeisenä käydään vielä Karjalohjalla Joanna Laajiston ja Mikko Ryhäsen kesämökillä, joka on rakennettu niin ettei ainutkaan puu ole kaatunut turhaan. Mökki tuntuisikin kuin leijuvan kalliolla. Siksi erityishuomiota on myös annettu rakennuksen alapuolelle, jotta se olisi esteettinen. Kaikenkaikkiaan äärimmäisen harkittu kokonaisuus.

Pitääkö siis mökin sulautua maastoon vai päinvastoin? Jokainen tekee tietenkin niinkuin haluaa, mutta nämä kolme rakennusta puhuvat puolestaan.

Joka tapauksessa äärimmäisen mielenkiintoinen jakso, joka on nyt katsottavissa Yle Areenassa. Ja tietenkin TV1 kello 18.15. Antoisaa tv-iltaa!


0 Shares
Tagged