Vuoden graafikolla 2013 ikkunanäyttely Tampereella: ”Live Laugh Lidl”

Pikku Präntti on Tampereen Turtolassa toimiva ns. ikkunagalleria. Kyseessä on taiteilijoiden työtila, jonka ikkunassa nähdään kuukausittain vaihtuva näyttely. Tällä hetkellä esillä on paikan ehkä kiinnostavin näyttelykokonaisuus tähän asti, kun maaliskuun aikana siinä nähdään vuoden graafikko 2013 Kasper Strömmanin kiehtova installaatio Live Laugh Lidl.

Mistä on kyse? Taiteiljan artist statement kertoo oikeastaan kaiken oleellisen.

Kasper Strömman
Live Laugh Lidl
Installaatio / huopakynä paperille, 2019

Mikä on taiteen tehtävä? Teoksella voi kuten tiedämme sekä ottaa kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin, että työstää henkilökohtaisia tragedioita. Kasper Strömmanin teoksessa Live Laugh Lidl nämä kaksi asiaa kietoutuvat kuin huomaamatta, mutta samalla mestarillisesti toisiinsa.

Julkisessa keskustelussa taiteen tehtävä yksinkertaistetaan usein latteuteen siitä että ”sen kuuluu kirvoittaa keskustelua tärkeistä ajankohtaisista asioista.” Tämä jää tosin liian usein tyhjäksi fraasiksi. Siihen nähden Live Laugh Lidl tarjoaa jopa yllättävän suoraa ratkaisua: bageleita.

Teoksessa taiteiljan rooli ei siten tässä tapauksessa jää passiiviseksi kysymysten herättelijäksi, vaan aktiiviseksi toimijaksi. Tämä jos jokin on tärkeää nykyajan poliittisessa ilmastossa, ja uudistaa samalla koko taiteen diskurssin.

Tämä nimeenomainen teos ei myöskään stereotyyppisesti kyseenalaistaa kaupallisuutta yhteiskunnassamme, vaan sen sijaan haastaa sen, ja antaa samalla kuluttajafraktiolle äänen. Siten installaatio toimii sekä terapeuttisena apuna että todellisuuspakona niille jotka ovat jääneet kaipaamaan tuoreiden bageleiden saatavuutta maassamme.

Mutta koska myös nostalgialla on jo pitkään ollut tärkeä osaa identiteetin rakentajana yhteiskunnassamme, teos myös haastaa kokijan palamaan näennäisesti banaaliin mutta samalla ”ruusunpunaiseen” aikaan kun bageleita sai vielä vaivattomasti joidenkin maamme supermarkettiketjujen paistopisteistä. Tämä aika saattaa nykyvalossa näyttäytyä paremmalta kuin tämä hetki, mutta oliko se todellakin sitä? Kerrankin taide ei kyseenalaista, vaan toteaa: oli.

Teos siis sekä viettelee että houkuttelee kohtaamaan sekä itsensä että yhteiskunnan sanoen samalla sen minkä niin moni taiteentekijä pitää itsestäänselvyytenä: asioiden tiedostaminen ja työstäminen taiteen kautta on syy miksi sitä tehdään. 

Kaikenkaikkiaan voi todeta että Live Laugh Lidl on nykytodellisuuden ristiriitoja avaava oppimiskokemus, joka mestarillisella tavalla ottaa kantaa yhteiskuntamme epäkohtiin ovelasti yksilön kokemuksen kautta peilattuna. Malliesimerkki siitä mikä funktio nykytaitella parhaimmillaan voi olla.

Live Laugh Lidl esillä osoitteessa Turtolankatu 10–12, Tampere maaliskuun 2019 loppuun.


0 Shares
Tagged , , ,