Kuukauden kirje: Lumous photozine – ”Kompaktia mutta vaikeasti saavutettavaa sisältöä sinunkin elämääsi”

Influensseri

Joskus meille tänne Kasper Diem -blogiin lähetetään kirje. Se ilahduttaa joka kerta. Ja tässä kuussa se on Ossi Kailan lähettämä rusehtava lähetys jossa on kiitettävän asialliset tittelit. Mikään ei nimittäin kutittele meidän kirjekuorenavaamissormia täällä Kasper Diem -blogissa kun se että tittelinä on sekä ”influensseri” että ”vuoden graafikko 2013”.

LumousZine

Mitä sisältä paljastuu? Ossin ”photozine 1” nimeltään Lumous. Viettelevän magentaan kanteen paketoitu lehtinen Ossin valokuvia. Tai niinkuin Ossi itse sanoo lehden alkupuheessa: ”Näin sen mitä sinä et ehkä nähnyt”.

SiljaLine

Zinet ovat sinänsä mielenkiintoinen ilmiö. Aluperinhän niitä tehtiin tarpeesta julkaista hengentuotteitaan, ja kopiokoneet olivat aikoinaan vallankumouksellisen halpa tapa julkaista esimerkiksi sata kappaletta sarjakuvalehteä, tai vaikka pienlehtä joka fokusoi punk-keikkojen arviointiin.

Mutta sitten tuli tietenkin niinkuin kaikki tiedämme internet, joka mahdollisti käytännössä ilmaisen julkaisemisen koko maailmalle. Ja se taas tarkoittaa että kopioinnissa ei tavallaan enää ole mitään järkeä. Ja siksi zineistä onkin tänä päivänä tullut jotain ekslusiivista ja analogista, joita luetaan ja selaillaan lähinnä taidekontekstissa.

RangeRover

Lumous-zine tukee tätä teoriaa. Ossi kirjoittaa lehden alkupuheessa toimivansa ”massakulttuurin rajamailla”, mutta paljastaa toisaalta saatekirjeessä on lehteä on itseasiassa olemassa vain yksi (1) täydellinen yksilö johtuen Lidlin kurjasta paperileikkurista.

Kakolanmaki

Varsinaisesta massatuotteesta Lumous-zinen kohdalla ei siis voida puhua, mutta toisaalta kun selvästi ollaan tavoiteltu tietynlaista ekslusiivisuutta, se ollaan nyt saavutettu. (Vaikkakin Ossin blogissa voi nähdä että yksilöitä on sittemmin syntynyt lisää).

Kuvaustiedot

Valokuvauslehti onkin pieteetillä tehty, niinkuin ”skeneen” nykyään kuuluu. Viimeisellä sivulla on esimerkiksi kuuliaisesti luetelu mitä analogista filmiä jokaisen yksittäisen kuvan kohdalla on käytetty – vaikkakaan kopiokonejälki ei tietenkään ole armollinen tämäntyyppisille nyansseille.

Mitä mieltä me sitten täällä Kasper Diem -blogissa sitten olimme Ossin Lumous Photozinestä? Me rakastamme sitä. Siinä ei  tietenkään ole mitään järkeä, mutta juuri siksi se on niin tärkeä. Ja aiomme antaa sille arvosanan 5/5. Koska siinä vaiheessa kun kosminen sähkömyrsky pistää maailmanlaajuisesti sähkönjakelun pois pelistä eikä HBO Nordic enää toimi, me vain luemme Ossin zineä ja nauramme.

Vain nauramme.

kaksoiskuva.blogspot.com

Haluatko sinä lähettää jotain Kasper Diem -blogiin? Tee se silloin osoitteeseen Castreninkatu 8, 00530 Helsinki.


0 Shares
Tagged , ,