Kasper Diem kesälukemisto: Millaista on sähköautoilla Ruotsissa?

Varoitus! Sponsoroitu kirjoitus.

Moni lukijamme ei ehkä enää muista tätä, mutta oli aika kun me täällä Kasper Diem -blogissa etsimme aktiivisesti autosponsoria kesäksi. Siitä on nyt neljä vuotta. Miten monta tarjousta saimme silloin? 0 kpl. Miksi? No, siihen aikaan emme tietenkään vielä olleet niin väkeviä sosiaalisen median influenssereita kuin nykyään, joten se on ymmärrettävää. Lisäksi autohaaveet olivat ehkä vähän kummallisia, joten ei oikeastaan ajatella sitä enää. Leikitään ettei sitä ikinä tapahtunut.

Toista se on nykyään. Ja siksi meillä on kuin onkin tänä kesänä #sponsoroitu Nissan Leaf #sähköauto.

Sähköautot ovatkin jännittäviä ja futuristisia. Ja siksi onkin tietenkin ihan luontevaa että me täällä Kasper Diem -blogissa ajelemme sellaisella. Tältä näyttää muuten kun Nissan Leafin käynnistää:

Duuuude. Käsi ylös jos kuvittelivat autojen näyttävän tältä vuonna 2000? Eli seitsemäntoista vuotta sitten.
Auton ei tietenkän tarvitsisi tehdä tätä kun sen käynnistää, mutta joku Nissanin tehtaalla on tosi paljon halunnut että se tekee sitä. Ja onneksi halusi.

KasperLeaf

#Futuristisissa #sähköautoissa on kuitenkin vielä yksi pieni mutta: niiden ”tankkaaminen” ei käy ihan yhtä mutkattomasti kun tavallisten autojen. Miksi? Koska latausasemia ei vielä ole niin paljon. Yhdellä latauksella ei myöskään pääse kuin korkeintaan parisataa kilometriä, ainakin tällä autolla. Ja juuri siksi veimmekin auton samantien auton #Ruotsiin jotta saisimme tulikasteen millaista on sähköautoilla ulkomailla.

Silja

#Ruotsi ei onneksi ole mahdoton maa sähköautoilua ajatellen. Norja olisi kuulemma paras, koska siellä valtio tukee sähköautoilua niin kuin ei olisi huomista. Tai siis olisi.  Mutta ei #Ruotsikaan mikään kehitysmaa ole sähkön suhteen.

Nycklar

Hommaa mutkistaa kuitenkin entisestään se ettei autoa voi ladata missä tahansa. Me saimme Nissanilta kaksi latauslätkää, Fortumin ja Virtapisteen. Näiden kahden firman latureita on hyvin ainakin etelä-Suomessa, ja latausasemat löytää omien puhelinappien kautta. Näistä kahdesta kuitenkin vain Fortumilla on myös latureita Ruotsissa, joten käytännössä latasimme siis sillä.

Tultaessa satamaan autossa oli 90 % virtaa, eli ihan hyvin ottaen huomioon että olimme vain menossa tunnin päähän Norrtäljeen. Koska halusimme kuitenkin kokeilla latausta + olimme hieman paranoideja päätimme kokeilla samantien ladata autoa. Apin kautta löytyi tolppa Danderydin sairaalan parkkipaikalta, joka oli matkalla pohjoiseen.

ChargeAndDrive

Auton takaluukusta löytyikin kaksi eri johtoa, hidas ja nopea. Tökkasimme nopean kiinni tolppaan ja näytimme lätkää tolpalle jolloin siihen syttyi sininen valo. Se tarkoittaa latausta.

LaddaBilen

Toinen pää tuli tietenkin kiinni autoon, ja reikä löytyi sympaattisen pienen keulaportin takaa. Samalla kojelautaan, tuulilasin etureunan alle syttyi vilkkuva sininen valo.

Picknick

Tässä vaiheessa tuli kuitenkin matkan ensimmäinen ahaa-elämys: se ”nopea” johto ei muuten ole erityisen nopea. Yhdeksästäkymmenestä sataan prosenttiin kesti tässä tapauksessa puoli tuntia. Onneksi Danderydin sairaalan sisäpiha on tosi tosi viihtyisä, ja sairaalan aulassa oli kioski.

Blodbuss

Sähköautojen latauspaikat olivat sinänsä merkattu semi-näkyvästi vihreällä värillä. Mutta sai niitä silti etsiä tovin. Mutta sitten matkaan!

Tunnin matka ei sinänsä ollut mikään ongelma, ja lataus putosi tällä välin 69 prosenttiin. Mielenkiintoista on että sähköä kuluu enemmän moottoritienopeuksissa kun kaupungissa, ja siksi autolla ei kannata ajaa liioitellun nopeasti. Mutta tasainen 100 km/h on ookoo.

Norrtäljessä ei ole Fortumin latureita, mutta pikaisella googlauksella selvisi että paikallisen Ica Flygfyrenin parkkipaikalla oli tolppa, joten suuntasimme sinne.

Flygfyren

Täällä tuli kuitenkin matkan toinen ahaa-elämys. Tämän kaupan pihalla ladattiin nimittäin sillä hitaalla johdolla, ja se tuntui todella kelvottomalta. Olimme nimittäin varmaan tunnin kaupassa sisällä, jona aikana auto oli latautunut ehkä seitsemän prosenttia. Oikeasti?

Kyllä, selvää on että tämä johto on ilmeisesti tarkoitettu yön yli lataamiseen omassa pihassa, mutta kenellä mukaa on omaa pihaa jossa vielä on joku töpseli? Joo joo, varmasti paperilla aika monella, mutta nyt tarkoitammekin normaaleja*, kaupungissa asuvia ihmisiä? Ei kuitenkaan niin monella.

*Disclaimer: vaikka paperilla onkin normaalia ettei asu kaupungissa, siellä asuminen on kuitenkin maailmanlaajuinen ilmiö jonka suosio kasvaa koko ajan. Voisimme tietenkin käsitellä kaupunkiasumisen normaaliutta pidempäänkin, mutta jatketaan sen sijaan matkaa

Moekki

Ja me sentään olimme menossa mökille, maaseudun ytimeen. Voisiko auton ladata siellä? Ei, koska talo on tuossa mäellä, eikä sinne saa ajettua autoa.

Sanna

Ai mutta katsos, nythän pihaan ilmestyi kuuluisa kuvittaja Sanna Mander.
”Äh, lataatte auton huomenna. Nyt mennään uimaan.”

BarnSpringer

Vesi on muuten #Ruotsissa niin paljon märempää kuin Suomessa, ja se maistuu seljankukalle ja Kallen mätitahnalle. On se vain ihmeellistä. Ottaen huomioon että kyseessä on teknisesti sama meri kuin Suomen edustalla.

Googlaamalla löytyi kuitenkin tietoa että Norrtäljessä voisi paikallisen energiayhtiön pihassa ladata auton ilmaiseksi. Hauska retkikohde siis seuraavalle päivälle valmiiksi katsottuna.

NorrtaljeEnergi

Päivä 2
Ja kyllä! Norrtälje Energi ei petä. Pihalla on kuin onkin kaikkien latureiden äiti.

Laddhandtag

Nyt ei nimittäin pelleillä millään hitailla ja vielä-vähän-hitaimmilla johoilla, vaan tästä laturista lähtee kunnon reidenpaksuinen* kaapeli joka muistuttaa sitä joka lähtee perinteisestä bensapumpusta. Ja se lataa auton niinkuin peto.
*Ei ole reidenpaksuinen

Laddar

Tämä laturi ei jahkaile. Siinä on lisäksi informatiivinen näyttö joka kertoo milloin auto on täynnä. Opimme että tämän laturin nimi on ”CHAdeMO”, ja tämä on selvästi mitä laturilta haluaa ladattaessa. Sääli vain että niitä on niin harvassa.

Atmajala

Latauspaikka on myös käytännössä Norrtäljen keskustassa, joten ladattaessa voi käydä kahvilla. Tässä tulee kuitenkin sähköautoilun kolmas huomio: sen minkä säästää halvassa sähkössä saattaa nopeasti käyttää jäätelökuluihin.

Norrtalje2

Ei ole mitään tyydyttävämpää kuin täyteenladattu auto.
Ja sitten jälleen kohti Tukholmaa.

SoundOff

Nissan Leafissa on muuten sellainen mielenkiintoinen ominaisuus että se on tietenkin sähköautona täysin hiljainen, mutta siihen on silti keinotekoisesti lisätty huminaa joka toimii alle 30 km/h nopeuksissa jotta se ei olisi liian hiljainen. Hmmm. Tämän huminan saa kuitenkin kytkettyä napista pois, mutta se täytyy muistaa tehdä aina kun käynnistää auton.

Me napsautimme sen luonnollisesti aina pois. Miksi? Koska olihan jo 1980-luvun TV-sarja Airwolfin helikopterissa jo ”stealth mode” jolla kopteri pystyi lentämään täysin äänettömästi. Eikä kukaan muuten ole vielä tähän päivään mennessä vastannut kysymykseen miksei Airwolf liikkunut kokoajan hiljaa jos siihen kerran oli mahdollisuus?

Skansen1

Tukholman kaupunki haluaa joka tapauksessa saada ihmisiä sähköautoilemaan enemmän, ja moniin latauspaikkoihin saakin pysäköidä ilmaiseksi. Mikä olisi ollut täydellistä esimerkiksi tässä huvipuisto Gröna Lundin edessä. Paitsi että siinä tarvitsi Vattenfallin latauskortin. Jota ei tietenkään ollut.

Ostermalm

Halusimme myös parin päivän sähköautoilun jälkeen taas kokeilla sitä erinomaista CHAdeMO-pikalaturia, joka Fortumin apin mukaan löytyy esimerkiksi Östermalmilta.

ProblemiLaddaren

Ja siellähän se toki oli, mutta ei tällä kertaa ladannutkaan epämääräisen ongelman vuoksi. Ja sehän on kiusallista jos ne vähäisetkin pikalaturit eivät toimi kun niitä tarvitsisi.

KOntroller

Mitä sitten opimme #ruotsinmatkasta? Ensinnäkin sen että reissua täytyy suunnitella enemmän kuin bensa-autolla, jota voi tankata missä vain. Myös olisi ehkä järkeä hommata jonkun paikallisen energiayhtiön kortti jos meinaa pidempää matkaa kun vain liikkua Tukholman lähistöllä.

Mutta onhan autoa sinänsä autoa mukava ajaa. Stealth modessa. Ja se ettei se saastuta ei todellakaan haittaa yhtään. Vaikka se tietenkin on viime kädessä kiinni siitä miten ladattava sähkö on tuotettu.

Ensi viikolla me täällä Kasper Diem -blogissa teemme kuitenkin matkaa Suomessa, joka lienee helpompaa. Sponsoroidulla autollamme. Koska hei, #unelmat voivat käydä toteen.

Nissan Leaf -sähköauton lainasi Nissan.


0 Shares
Tagged , , , , , , , ,