Kasper Diem: Turku rakentaa seuraavaksi parkkihallin Aurajoen pohjaan

Kasper Diem / Turku

Turun liikennevisio ottanee lähipäivinä taas aimo harppauksen eteenpäin, kun Turun kaupunginvaltuusto ottaa kantaa siihen rakennetaanko kaupungin seuraava pysäköintilaitos Aurajoen pohjaan niin kuin on suunniteltu.

Kaupungin laskelmien mukaan kauppatorin alle parhaimmilllaan louhittavan parkkihallin odotetaan lisäävään pitkään suosiota menettäneen yksityisautoilun vetovoimaa sen verran, että uusi pysäköintikapasiteetti tulee tarpeeseen.

Toriparkin suunnitteluvastaava ja itsekin intohimoinen autoilija Saaresmaan Jukka on uudesta hankkeesta innoissaan.

”Hyvä. Tämä parkkitalo jota olemme dreijaamassa saveen Kauppatorin alle on ollut erinomaista harjoittelua. Seuraavaksi olemmekin sitten valmiita isompiin haasteisiin”.

Asiantuntijoiden mukaan haasteita uudessa Jokiparkissa tuleekin riittämään, sillä geologisten mittausten mukaan Aurajoen pohja muodostuu pääosin inhottavasta liejusta, jota jatkuu aina maapallon keskipisteeseen saakka.

”Rakentamisessa tulee tottakai olemaan pientä puuhaa. Paaluttaminen on siinä mielessä haastavaa että jossain vaiheessa inhottava lieju muuttuu magmaksi, joka on viheliästä siinä mielessä että mitkään paalut eivät tahdo kiinnittyä siihen.”

Saaresmaa ei kuitenkaan näe tehtävää mahdottomana.

”Tämänhetkisen suunnitelman mukaan se ei kuitenkaan ole ongelma, koska paaluttamme yksinkertaisesti maapallon läpi, ja ankkuroimme hallin tolpat erääseen Tyynenmeren atolliin. Ei se sen vaikeampaa ole.”

Suunnitelmien mukaan joen alle rakennetteva parkkihalli tulee ennenkaikkea tarpeeseen jokilaivojen asiakkaille, jotka ovat jo pitkään kaivanneet mahdollisuutta päästä tuopin ääreltä suoraan auton rattiin.

Selvityksen mukaan muutama ns. arvorakennus saatetaan joutua purkamaan hallin ajoramppien tieltä, mutta koska kaupunki olisi jossain vaiheessa todennäköisesti purkanut ne muutenkin, tämä ei nouse ongelmaksi.

Kaivaukset eivät myöskään tämänhetkisten tietojen mukaan tule aiheuttamaan jäljellejääville joenrantojen rakennuksille minkäännäköistä vaaraa, vaikka ne ovatkin koekairausten seurauksena jo vajonneet ”ihan pikkasen”.


0 Shares
Tagged , , , ,