Suomalainen aikuisrap top 10

Rap-musiikki oli aikoinaan vaarallista, juurevaa musiikkia Yhdysvalloista jonka esittäjät ottivat monesti kantaa yhteiskunnan epäkohtiin rytmikkään riimittelyn avulla. Tätä aikaa sanotaan 1980-luvuksi.

Tosin tänä päivänä siitä alkaa olla sen verran aikaa, että alkuperäinen vaaran tuntu on ehtinyt hälvetä rapmusiikista jo moneen kertaan. Räpillä on tietenkin monesti tänäkin päivänä yhteiskunnallinen tehtävä – mutta tänä päivänä kappaleiden esittäjät eivät välttämättä tarvitse olla ”katujen kasvatteja” niinkuin ennen.

Me täällä Kasper Diem -blogissa ymmärrämme että tämä voi olla hankala uskoa. Mutta siksi olemmekin tänään keränneet esimerkinomaisesti tämän top 10 -listan suomalaista aikuisräppiä kaikille epäilijöille. Olkaa hyvä.

10. Helsingin sosiaali- ja terveystoimen tietokoneräppi, 2013
Jos on jotain vaarallisempaa kuin rap-musiikki, se on tietenkin toinen meidän ajan pelottava ilmiö, tietokoneet. Onneksi Helsingkin sosiaali- ja terveystoimi on tehnyt tämän nuoreen demografiaan vetoavan valistusräpin jotta ymmärtäisimme mistä on kyse.

9. Haluan junaani konduktöörin -rap, 2015
Mitä tehdä jos lippuautomaatit uhkaavat viedä konduktöörien työt? Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on ratkaissut asian tällä rytmikkäällä räpkappaleella. Ilmeisesti video auttoi osittain, koska meillä on vieläkin tänä päivänä junissa konduktöörit. Tosin Helsingin lähijunissa he eivät saa enää myydä lippuja – joten ehkä se olisi taas uuden räpin paikka?

8. KesisRäp – kesätyö Reaktorilla, 2015
Miten sitouttaa kesätyöntekijät yritykseen ja osoittaa että ovat nuorekkaassa ympäristössä töissä? No tietenkin rapmusiikin voimin. Ja jos kertosäkeeseen lisätään vielä laini fiilis ihan mjaiaijaij – vois olla melkein duunissa lauantain niin työntekijät saadaan helposti tekemään kuusipäiväistä viikkoa.

7. U Can’t Touch This – Turku Castle Summer Edition 2018
Mitä saadaan kun yhdistetään kaksi muinaista asiaa, Turun linna ja MC Hammerin musiikki? No tietenkin tämä vauhdikas esitys.

6. Käsihygienia-räppi 2018
Kuka väittää ettei käsien puhtaudesta saa tehtyä vauhdikasta hip-hop-oopperaa? Ehkä tämän listan kokeellisin ”flow”. Ja pelkistetyin biitti taustalla.

5. Ääniset-kuoron ikioma räppi, 2017
Riisutaan pois päästä kiristävä pipo / ei ole coolia olla nipo. Jos on hyvä posse koolla jolla on jo kokemusta yhteisestä musiikin tekemisestä, askel hiphopin maailmaan ei tarvitse olla iso. Oikeastaan se vaatii vain pipon.

4. Etera-räppi: Tässä ajassa, 2015
Mitä saadaan kun pakotetaan ryhmä vakuutusvirkailijoita räppäämään? Video jossa fist bumpataan ja sanotaan ”yo”. Oikean räppäri Redraman palkkaaminen tähän tuo riimeihin sinänsä sujuvuutta, mutta silti liikutaan aika kaukana räpin alkulähteiltä.

3. Kimpisen koulun Suomi 100 -räp, 2017
Tämä video ”suomalaisesta taistelutahtoisesta mielestä” oli osa Valtioneuvoston virallista Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017. Kyllä, teknisesti lasten esittämä, mutta koska tuntuu että jonkun musiikinopettajan on täytynyt ollut vetämässä langoista, se puolustaa paikkansa tällä listalla.

2. Tarja Halonen Rap, 2007
Mitä olisi tämä lista ilman klassikkovetoa, presidentti Tarja Halosen kampanjavideoa vuodelta 2007 feat. monet SDP:n naiskansanedustajat? Vastaus: ei mitään. Ilmeisen toimiva koska Tarja valittiin jatkokaudelle.

1. Cheek freestyleaa Linnan juhlissa, 2012
Ykköspaikan ottaa nyt ja ikuisesti silti tämä suomalainen räppiklassikko, Cheek freestyleamassa Linnan juhlissa vuonna 2012. Aa.

Iloisia kuunteluhetkiä toivoo koko Kasper Diem -blogin henkilökunta!

Kuuntele tästä kun Kasper ja Mikko puhuu mm. näistä kappaleista Suomen suosituimmassa podcastissa:


0 Shares
Tagged , , , ,