Viisi ehdotusta miten tehdä tyttöjen leluista ”poikakelpoisia”

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi on joulun kunniaksi teettänyt tutkimuksen. Siitä käy ilmi että lapsille ostettavat lahjat ovat aina vaan sukupuolittuneita, vaikka uskottelemmekin muuta itsellemme. Tytöille ostetaan pehmoleluja ja vaaleanpunaisia askartelutarvikkeita, kun taas pojat saavat autoja ja miehekkäitä tietokirjoja. Järjestö on jopa antanut teettää tietonkonemallinnetut, geneeriset tyttö- ja poikalahjat tutkimuksen perusteella (kts kuvat yllä + alla).

Ehkä mielenkiintoisinta tutkimuksessa on että ”poikalelut” kyllä sinänsä kelpaavat tytöille ostettavaksi – mutta ei päinvastoin. Tutkimuksen mukaan kuin 80 % miehistä voisi ostaa tytölle auton. Mutta 85 % ei ikinä voisi kuvitellakaan ostavansa pojalle prinsessa-asua.

On sanomattakin selvää että me täällä Kasper Diem -blogissa emme tietenkään itse ikinä lankeaisi tähän sukupuolten sterotypiaan. Miksi? Koska olemme äärimmäisen avarakatseisia ja ”woke”.

Siksi ostimmekin nukkeja joululahjaksi kolmen lapsen viiteryhmälle johon kuuluu sekä tyttöjä että poikia. Tosin kiersimme gender-ansan ostamalla nukkeja joita on jo 1970-luvulta saakka kutsutta action figureiksi, ja joiden nimessä esiinty sota.

Leluvalmistajat Amerikassa ovat nimittäin jo vuosikymmeniä sitten huomanneet etteivät pojat osta nukkeja. Mutta jos ne nimeää uudestaan action figureiksi – suomeksi kai yleensä ”ukkeleita” – ne ovat kuin kissanminttua myös mieslapsille.

Mutta jos kerran tämä ovela uudelleennimeäminen kerran on toiminut niin hyvin, miksi lopettaa siihen?

Tässä Kasper Diem -blogin viisi ehdotusta miten uudelleenbrändätä ”tyttöjen” lelut niin että ne toimivat myös pojille.

1. Pehmonalle = Iskunkestävä karhu
Se ei ole halauksen kestävä, se on muovautuva. Eikä se ole pörröinen, sillä on sänki.

2. Satukirja = Seikkailuopus
Ei, Hannu ja Kerttu eivät ”kävele” metsässä. He trekkaavat kohti seikkailua.

3. Korusetti = Hip hop -korukokoelma
Tottakai tämä on mieslapsen koru. Etkö näe että tässä riipuksessa on dollarisymboli?

4. Vauvanukke = Minimies
Juuri nyt se saattaa näyttää avuttomalta, mutta ties vaikka siitä kasvaisi vanhemmiten supersankari?

5.  Minikeittiö = Mini Master Chef -keittiö
Keittiöt ovat tunnetusti ”hameväen” valtakuntaa. Paitsi jos kokkina häärää voimakas mies-kokki jota kuvataan herkeämättä. Silloin se muuttuu maskuliniiseksi testosteronipesäksi.

Tai sitten yksi mahdollisuus on tietenkin vain lopettaa välittämistä minkä värisiä legopalikoita paketin sisältä löytyy?

Ehkä vielä joskus.

Plan International Suomi on tyttöjen oikeutta ajava järjestö ja asiantuntija. Jos haluat tänä jouluna auttaa tyttöjä kehittyvissä maissa käydä koulua se onnistuu tässä.

”Moni tyttö kehittyvissä maissa ei pääse kouluun köyhyytensä ja sukupuolensa takia. Lahjoituksellasi
autamme tytöt kouluun puuttumalla koulunkäynnin esteisiin, kuten syrjintään, väkivaltaan ja
lapsiavioliittoihin. Lisäämme vanhempien ja yhteisöjen tietoa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä. Koulutettu tyttö avioituu myöhemmin ja hankkii lapsia vasta aikuisena. Tyttöjen koulutus vaurastuttaa yhteiskuntia, koska tyttöjen osaaminen ja palkkatulot vahvistavat kansantaloutta. Tasa-arvoisesta yhteiskunnasta hyötyvät myös pojat.”


0 Shares
Tagged , , ,