Stugor, osa 9

Hasse1

Tänään lähetetään yhdeksäs osa erinomaisesta Stugor-sarjasta. Illan jaksossa keskitytään kelluviin mökkeihin, ja puolen tunnin aikana tutustaan tällä kertaa peräti neljään eri kohteeseen. Ei kolmeen niin kuin tavallista? Ei tietenkään, koska tämä on ohjelma joka paranee joka jaksolta.

Simpukka1

Matka alkaa Saimaalta jossa Idu Kupiainen ja Eero Ekala viettävät vapaa-aikaansa Saimaan simpukka -nimisellä aluksella. Ei kuitenkaan veneellä? No, Saimaan simpukkaa on jotain muuta. Lähinnä ponttooneilla kulkeva kevythirsimökki. Ja mikä ettei, koska sellaisellakin pääsee näköjään näppärästi eteenpäin.

SImpukka2

Saimaalla ei nimittäin ikinä nähdä mitään varsinaisia hirmuaaltoja, ja siksi vaatimaattomatkin ohjausominaisuudet riittävät kuljettamaan tätä lomakotia eteenpäin. Entäs onko Saimaan simpukassa saunaa? On, ja kunnon puulämmitteinen sauna onkin. Hieno kohde, ja osoittaa että veneilyn maailmassakin voi ajatella toisin.

Folkis1

Seuraavaksi siirrymme Lennart Pettersonin ja Iisa Juvan luokse Helsinkiin. He viettävät kesiään kahden pienen lapsensa kanssa perinteisessä Folkbåtissa, eli pohjoismaisessa kansanveneessä. Mikä Folkbåt, kysyt? 1940-luvulla suunniteltu, kompakti kansanvene jota on valmistettu näihin päiviin saakka.

Folkisar2

Yllä oleva wikipediasta napattu kuva antaa kuvan paatin kompaktiudesta. Moni ei tänä päivänä lähtisi nelihenkisen perheen kanssa sillä enää pidemmälle retkelle, mutta Iisa ja Lennart ovat toista maata. Mukavan oloinen elämäntapa, ja osoitus siitä että seikkailumieli ei aina vaadi Miami Vice -venettä. Pikemminkin päinvastoin.

Hasse2

No mutta jos kerran vesillä ollaan, keneltä sitten pitäisi kysyä miten niitä veneitä suunnitellaan? Tietenkin Hans Groopilta, joka on suunnitellut yli sata venettä elämänsä aikana. Hänen vuonna 1967 suunnittelema H-veneensä oli menestys, joka mahdollisti uran purjeveneiden parissa. Tämä 1990-luvulla suunniteltu yksilö ei myöskään ollut hullumpi, ja Hasse osoittautui juuri niin tietäväiseksi mitä kuvitella saattaa. Mutta mitä muuta voi odottaa kun keskustelee legendan kanssa?
Ja kuvassa Hans on sitten vasemmalla – kannella tepastelee myös kuvaaja-Mikko ja assistentti-Siiri.

Shalom1

Ohjelma päättyy tällä kertaa toisenlaisen visionäärin luokse, kun Stugor käy vierailulla Jorma Ponkalan Shalom-veneessä. Shalom ei ole mikään tyypillinen vene. Se on enemmänkin Jorman elämäntyö, kevyestä eristemateriaalista viimeiset viisitoista vuotta työn alla ollut avaruusaluksen näköinen luomus.

Shalom3

Aurinkopaneleilla kulkevalla Shalomilla on alusta alkaen ollut tarkoitus tehdä matka maailman ympäri, mutta koska rakentaminen on venynyt ja Jorma vaimoineen eivät enää ole nuoria tämä suunnitelma saattaa muuttua. Mutta itse vene on kuitenkin uskomaton. Jokainen yksityiskohta on erikseen mietitty, ja kaikki muodosta lähtien on kyseenalaistettu. Hyvin inspiroiva.

Kaiken kaikkiaan siis huippujakso, ellei paras tähän asti. Ja vaikka kyseessä onkin sarjan toiseksi viimeinen jakso, vauhti ei näköjään hyydy loppua kohden. Onko kaikki TV muka näin hyvää nykyään? Siinä tapauksessa uskomatonta.

Stugor-sarjan yhdeksäs jakso sunnuntaina 29.5. kello 18.30 Yle Femmalla, jonka jälkeen katsottavissa Yle Areenassa. Teeveetä parhaimmillaan.


0 Shares
Tagged , , ,