Karjalan evakoita olisi pitänyt auttaa Karjalassa

Evkot

Suomeen on tänä vuonna tullut jonkin verran enemmän turvapaikanhakijoita kuin aikaisempina vuosina. Maamme on tänä vuonna sitoutunut ottamaan vastaan noin 1 000 pakolaista. Monen rasistin mielestä tässä on kuitenkin tuhat pakolaista liikaa, ja muukalaisvihamieliset mielipiteet kukoistavat.

Jos määrän suhteuttaa sodanaikaisiin Karjalan evakoihin luku ei kuitenkaan ole suuren suuri. Silloin yli 400 000 ihmisen vastaanottaminen ei ollut ongelma.

Innokkaan rasistin Saaresmaan Jukka mielestä nämä asiat eivät kuitenkaan liity toisiinsa. Saaresmaa on muutenkin sitä mieltä että Suomessa toimittiin väärin sodan aikana.

”Minusta on törkeää että he tulivat aikoinaan tänne meidän muiden suomalaisten riesaksi. Niinkuin minä sen näen kyseessä oli joukku rintamakarkureita joiden olisi pitänyt pysyä Karjalassa taistelemassa maakuntansa puolesta.”

Eikö tämä ole vähintäänkin kyseenalainen mielipide?

”Hiljaa. En tietenkään ollut silloin vielä syntynyt, mutta jos olisin niin olisin kyllä taistellut kynsin hampain sitä vastaan että Karjalan evakoita ei olisi päästetty Länsi-Suomeen. Karjalaisisia olisi pitänyt auttaa Karjalassa, koska sinne he kuuluvat.”

Miten Saaresmaa sitten olisi auttanut Karjalaisia sodan alla?

”No olisin katsonut että sopeutuvat mahdollisimman hyvin uuteen neuvostoyhteiskuntaan. Että olisivat oppineet venäjän kielen nopeasti ja palvelleet Stalinia niin hyvin kuin mahdollista.”

Eikö Saaresmaa usko että vaarana olisi ollut että moni karjalaisista olisi entisinä suomalaisina karkoitettu Siperiaan?

”Ei olisi ollut Suomen asia mitä Neuvostoliitossa tehdään. Niin silloin kun nyt on tärkeää hoitaa oman maan asiat ensin kuntoon. Ja täytyy muistaa että Suomi olisi voinut laittaa vielä enemmän resursseja astiankuivauskaapin kehittelyyn ilman silloista karjalaistaakkaa.”

Mutta onko Saaresmaa nyt siis aivan tosissaan sanoessaan että Suomi teki virheen evakuoidessaan aikoinaan osan omasta väestöstään?

”No en minä nyt mene sanomaan siihen juuta enkä jaata. Ja täytyy muistaa että kaikki mitä sanon on yksityisajattelua.”

Saaresmaa miettii hetken.

”Mutta sen sanon kuitenkin että Mannerheim oli kyllä kaikkien kukkahattutätien äiti.”


0 Shares
Tagged , ,