Stugor, osa 3

KasperRor520

Tänään televisiosta tulee kolmas jakso erinomaisesta Stugor-sarjasta. Tämän päivän jaksossa onkin taas odotettavissa mitä muutakaan kuin parasta vapaa-ajan arkkitehtuuria.

JuhaIlonen2_520

Illan jakso keskittyy pohtimaan sitä mitä etuja taloprojekti voi saada siitä että päätyy palkkaamaan arkkitehdin sen sijaan että valitsisi valmisratkaisun jonkun talovalmistajan katalogista. Siksi viemmekin jakson alkupuolella arkkitehti Juha Ilosen katsomaan keskeneräistä mökkityömaata jonka hän on suunnitellut.

Saabis2_520

Tämä tapahtuu tietenkin vuoden ´87 luotto-Saabillamme. Muistatteko vielä millaista on kesähelteillä ajaa autolla jossa ei ole ilmastointia? Siitä ainakin Juha sai kuvauksissa kaikkien aikojen muistutuksen. Varsinkin kun ohjaaja Anna-Karin neuvoi vielä pitämään tuulettimen pois päältä ja ikkunat kiinni jotta ääni tallentuisi kunnolla.

VillaAbuela

Kolmosjaksossa käymme myös Markus Lindroosin suunnitelemassa Villa Abuelassa Kemiönsaarella. Sen erikoisuus on että se on suunniteltu täysin tontilla seisovan valtavan siirtolohkareen ehdoilla. Se ikään kuin tuntuisi käyvän dialogia kiven kanssa. ”Morjens”, se tuntuisi sanovan.

VillaAbuela3_520

Paikkana se on kuitenkin mitä mainioin. Mökki on pieteetillä istuttu korkean kallioseinämän alle, luonnollisen hiekkarannan jatkeeksi. Kuvaaja Mikko kiittää erityisesti eksoottisten kuvakulmien runsautta.

VillaAbuelaRitning520

Jopa paikan pohjapiirustus antaa täysin yhtä paljon painoarvoa lohkareelle kuin itse rakennukselle. Mutta niinpä se onkin hyvä esimerkki siitä mitä arkkitehtuuri parhaimmillaan on. Rakennusten istuttamista ympäristöön innovatiivisesti.

VillaPuente

Siitä hyvänä esimerkkinä on myös Jukka Sirénin Villa Puente. Jukka on nimittäin valinnut päinvastaisen lähestymistavan ja suunnitellut tämän mökin sillan lailla pienen lammen yli. Miksi? Koska se on mahdollista.

JukkaSiren520

Kun Villa Puente oli uusi lampeen oli jopa istutettu kaloja joita pystyi kalastamaan terassilta. Nykyään tästä on luovuttu, mutta mökki seisoo kuitenkin vielä paikallaan muistuttamassa siitä että kaikki on mahdollista, eikä kenenkään ole pakko tyytyä perusratkaisuihin jos ei halua.

Vau. Pakko onkin tässä vaiheessa sanoa että paras jakso tähän asti. Ja silti tätä herkkua on tämän jälkeen vielä seitsemän jaksoa jäljellä? Nyt kyllä kelpaa.

Stugor-sarjan kolmas jakso katsottavissa Yle Fem -kanavalla sunnuntaina 17.4.2016 kello 18.30, tai vaihtoehtoisesti Yle Areenasta vaikka heti.


0 Shares
Tagged , , , ,