Suuri maitopurkkikatsaus

Ennen vanhaan saattoi ostaa aina kaupasta samanlaisen maitopurkin, mutta se oli ennen se. Nykyään meillä on valinnanvaraa, ja on tärkeää että sama maito tulee monessa erinäköisessä purkissa. Mutta miltä ne sitten näyttävät? Vuoden graafikko 2013 Kasper Strömman kävi läpi ja pisteytti Suomen kevytmaitojen purkit.

Arla
1. Arla
Testin aloittaa Arla, joka selvästi hakee pakkauksessaan inspiraatiota ruotsalaisista klassikkomaitopurkeistan. Suomen pakkaukset ovat tosin ikäänkuin laimennettu versiota niistä, jolloin niistä jää puuttumaan vaadittu ryhdikkyys ja lopputulos on ”ihan kiva”. Tämä maitopurkki ei häiritse ketään, mutta ei myöskään jää millään tavalla mieleen. Arvosana 5/10.

Juustoportti
2. Juustoportti
Juustoportti taas on meijeri joka uskoo perusasioihin. Valokuvat lehmistä ovat ookoo, mutta nykyajan hömptykset niinkuin värifilmi ei ole Juustoporttia varten. Sinänsä ihan mukava purkki, mutta miksi sinisen elementin muoto on varastettu suoraan Valion vanhasta logosta? Sen ei pitäisi olla tarpeellista, Juustoportti. Ei teidän todellakaan tarvitsisi. Arvosana 7/10.

kotimaista

3. Kotimaista
S-ryhmän oma Kotimaista-merkki taas ei ole tullut tänne voittaakseen designkilpailuja. Se on tullut tänne kertoakseen että on olemassa vähän arkisempi vaihtoehto sinulle jotka et halua turhaan koreilla maitopurkilla. Hienot maitopurkit kun ovat herrojen hömpötyksiä. ”Et oikeastaan ansaitse parempaa”, se tuntuisi kuiskaavan sinulle. ”Juntti”. Maitopurkki sinulle jonka itsetunto on valmiiksi maassa.  Arvosana 4/10.

Maire

4. Maire
Kaslink Foodsin oma maitomerkki Maire taas kunnioitta pitkiä kevytmaitoperinteitä olemalla kunnolla tummansininen. Jonka lisäksi kylkeen on painettu ehkä kieloja. Tämä on kuulkas ihan tavallinen maitopurkki. Ruudullinen pöytäliina siinä purkin päällä on tietenkin kiva. Mutta hei, osaisimme kyllä avata maitopurkin ilman tuota korkkiakin. Olemme kuitenkin isoja poikia ja tyttöjä. Arvosana 6/10.

Maitokolmio

5. Maitokolmio
Aijaij. Hiveleekö vuoden graafikon (2013) silmää tämä ryhdikäs purkki jonka kyljessä on vain meijerin logo isolla eikä mitään hiton muuta? Kakkaako karhu metsään? Tämä on graafisen suunnittelijan maito isolla M-kirjaimella, joka saa vielä bonusta siitä että se voisi ihan hyvin myös olla Nanson kangas 1970-luvulta. Kyllä. Vain kyllä. Arvosana 9/10.

maitomaa

6. Maitomaa
Tämä on purkki joka haluaa meidän ymmärtävän mistä maito tulee. Lehmästä. Miten meijeri saa meidät parhaiten tajuamaan sen? Nylkemällä lehmän ja käärimällä nahan maitopurkin ympärille. Tunnetko miten pehmeä purkin pinta on? Se on siksi että pidän ikäänkuin pienen suorakulmion muotoisen palan Mansikkia kädessäsi. Tuntuu hyvältä, eikö? Arvosana: 7/10.

MIlbona
7. Milbona
Lidl-myymälöiden oma merkki yllättää pisarakuosillaan. Tämähän on suorastaan villi, ja täysin eri maailmaa kuin purkin ala-arvoinen Milbona-logo. Vau. Onko Lidlin palvelukseen eksynyt ihan oikea suunnittelija? Miksi se ei näy muissa tuotteissa? Arvosana 9/10.

pirkka

8. Pirkka
Olemme sanoneet tämän ennen, mutta ei herra isä tämä kuvituksen kanssa. Tämä on aika pitkälti niinkuin keskoselle olisi annettu Corel Draw ja pyydetty piirtämään lehmä. Eikö kauppiaatkin muka oksenna vähän suuhunsa joka kerta kun näkevät tämän purkin? Arvosana: 1/10

satamaito
9. Satamaito
Hetkinen, mutta mikä tämä on? Katkoviivalehmä? Onko se tarkoitus leikata irti viivoja pitkin, niinkuin pilkkoisi ruhon? Myös fonttivalinta on mielenkiintoinen. Tämä ei ole esteettisesti miellyttävä, mutta silti emme saa katsettamme irti siitä. Piru vieköön maitopurkki, tämä on noituutta. Arvosana 8/10. Ei! Miten se sai vielä noin hyvän arvosanan? Mitä täällä tapahtuu?

valio
10. Valio
Onko se vain me, vai muuttaako Valio maitopurkkinsa ulkonäköä kerran kolmessa kuukaudessa? Tällä hetkellä siinä on valokuva lehmästä, mutta kuka tietää mitä kesän jälkeen tapahtuu? Mutten, siihen nähden että Valion logo on yksi höyryävä läjä sen ei ehkä tarvitsisi olla ihan noin isolla. Puhumattakaan liehuvasta minilipusta. Oikeastaan odotamme jo seuraavaa uudistusta. Arvosana 4/10.

åca
11. Ålandsmejeriet
Mutta wow wow wow, mikä tämä on? Ahvenanmaalaiset eivät näköjään pelkästään ole neuvokasta saarikansaa, vaan he myös osoittavat että maitopurkin ei aina tarvitse olla tummansininen ja tylsä täyttääkseen tiukat henkiset maitodirektiivit. Bra jobbat Åland! Kasper Diem -blogin ehdoton suosikki ja testin voittaja. Arvosana 10/10.

Onneksi olkoon Ahvenanmaa!


0 Shares
Tagged , ,