Kolme uutta ansaintamallia

Uutisista saa tämän tästä lukea että elämme ”taloudellisesti epävarmoja aikoja”. On vaikea sanoa pitääkö tämä paikkansa vai ei, mutta talouden kohentaminen kiinnostaa silti varmasti jokaista. Mutta miten saada kasvua aikaiseksi?

Mitä moni ei tiedä on että Kasper Diem -blogi on kaikessa hiljaisuudessa kehitellyt uusia ansaintamalleja jotka ovat kuin nakutettuja jälkiteolliseen yhteiskuntaamme. Tässä kolme tärkeintä.

Hatajarru

1. Stop-napin näköinen hätäjarru
Hätäjarru on junassa tuiki tarpeellinen, mutta sitä ei sovi mennä käyttämään turhanpäiten, ja väärinkäytöksestä saakin sakot. Mutta mitä jos käyttäisimmekin tätä vahvuutena? Tehdään raitiovaunun hätäjarrusta täysin pysäytysnapin näköinen, ja kun matkustaja epähuomiossa painaa sitä halutessaan jäädä pois niin vaunu kyllä pysähtyy – mutta kaupan päälle rapsahtaa mojovat sakot. Näin liikennelaitoksen tulovirta saadaan kuntoon.

Heikkoutena tässä ansaintamallissa on tietenkin että matkustajat pian oppivat mikä napeista on hätäjarru, mutta tämä ratkaistaan siirtämällä sen paikkaa tasaisin väliajoin.

Uusilehti

2. Puoli-ilmaisjakelulehti
Ilmaisjakelulehti bisnesmallina on tietenkin vanha, ja kuluttajat ovatkin tätä nykyä tottuneet siihen että kaupan tuulikaapista voi nykäistä mukaansa pari-kolme eri nimikettä matkallaan ulos. Uusi ansaintamalli lähteekin juuri tästä tottumuksesta: uuden lanseerattavan lehden ensimmäinen numero on kuin onkin ilmainen – mutta seuraava numero maksaa. Se tarkoittaa sitä että kun kuluttaja ottaa vanhasta tottumuksesta lehden mukaansa häntä voidaankin nyt syyttää myymälävarkaudesta. Tämä luo täysin uuden tavan kaupalle saada kassavirta kuntoon.

Vaarana tässä mallissa on että kuluttaja oppii tempun parin kerran jälkeen, eikä sen jälkeen nappaakaan enää lehteä telineestä. Tästä syystä lehden joka toinen numero tuleekin olla ilmainen jotta halu tarttua pyydykseen säilyy.

Veloituskortti

3. Kanta-asiakaskorttien seuraava aalto
Suomalaiset kauppaketjut rakastavat bonus-korttejansa, ja ovatkin saaneet kuluttajat totutettua siihen että sellainen pitää löytyä jokaisen lompakosta. Suurin osa shoppailijoista vetäiseekin kuuliaisesti aina kortin koneen läpi maksaessaan ostoksensa.

Uuden nyt lanseerattavan ”veloituskortin” idea piileekin tässä tottumuksessa: bonusten sijaan kortti vähentääkin joka ostostapahtuman yhteydessä pienen ylimääräsen summan rahaa asiakkaan tililtä. Tätä tullaan tietenkin aluksi vastustamaan, mutta sen jälkeen kun selitetään miten paljon monimutkaisen asiakaskorttisysteemin ylläpito maksaa kuluttajat tulevat kyllä nielemään tämänkin.

Ja tässä mallissa ei sitten ole haittapuolia – on itseasiassa vain ajan kysymys ennen kun se tulee toteutumaan.


0 Shares
Tagged , ,