Tee-se-itse moderni kapiokirstu

Eräs hienoin piirre männävuosien DIY-talonpoikaiskulttuurissa oli kapiokirstun konsepti. Niille joille tämä ei ole tuttu kyseessä oli eräänlainen liinavaatteiden säilytykseen tarkoitettu arkku, jonka isä nikkaroi tyttärelleen tämän ollessa noin kolmevuotias. Tyttären oli sen jälkeen tarkoitus täyttää tämä säilytyslaatikko erilaisilla itsetekemillään kodin tekstiileillä, eli kapioilla.

Näitä kapioita tytär alkoi valmistella viimeistään rippikouluiässä, ja ideana oli että ne oli osa tyttären myötäjäisiä kun tämä täysikäisenä naitettiin pois.

Jossain vaiheessa nämä kirstut menivät kuitenkin pois muodista, niinkuin tietenkin koko myötäjäisten konsepti.

Mutta olisiko nyt korkea aika herättää taas tämä perinne henkiin? Me täällä Kasper Diem -blogissa päätimme tehdä modernin, päivitetyn version kapiokirstusta.

1 Kapiokirstu PIENI

1. Raaka-aineena tähän moderniin kapiokirstuun käytimme Ikean PRÄNT -laatikkoa – osittain mukavuudenhalusta ja osittain koska nikkarointi-skillssimme eivät ole entisaikojen isäntien tasolla. Niille jotka vähättelevät tämän ratkaisun ”aitoutta” voimme lohduttaa sillä että laatikon kokoamisessa meni varmaankin yhtä kauan kun kätevällä isännällä olisi ennenvanhaan mennyt kokopuisen arkun tekemiseen.

Kapiokirstu3 liten

2. Sitäpaitsi kapiokirstun komeus on aina ollut koristelussa. Ennenvanhaanhan kapiokirstut oli tapana koristella kukkasin ja lapsen syntymävuodella, mutta koska emme kuitenkaan ole nyt kopioimassa vanhaa vaan päivitämässä kapiokirstun traditiota nykypäivään käytimme sen sijaan suosittuja tribaalikuvioita koristeluna. Tribaalithan ovat tunnetusti 2000 -luvun vastine kukille.

Brudkista9 LITEN

3. Vanhoissa kapiokirstuissa näkee myös välillä käytettävän lapsen nimikirjaimia, mutta tässä tapauksessa korvasimme ne tähdellä (lat. Stella) koska se on arkun tulevan omistajan nimi. Hyvä nimi onkin, koska se mahdollistaa sen että kirstuun sai nyt tuherrettua vielä enemmän tribaalikuvioita.

Brudkista8 LITEN

4. Pientä rajaa tribaaleissakin, tietenkin. Siksi päätyihin tuli kiinalaiset kirjainmerkit joissa lukee tytär ja tähti. Tai mistä sitä tietää mitä siinä oikeasti lukee? Olemme kuitenkin vaan googlanneet sanat, joten todennäköisempää on että päädyissä lukee nyt ”friteerattua banaania” ja ”kolme pientä annosta”.

Stella brudkista LITEN

5. No niin, ja sitten vaan ompelemaan kapioita! Rippikouluikä lähestyy kovaa vauhtia.

Moderni kapiokirstu on esillä Designmuseon Toisia tarinoita -näyttelyssä 22.9.2013 saakka.


0 Shares
Tagged , ,

One thought on “Tee-se-itse moderni kapiokirstu

  1. […] blogin säännölliset lukijat saattavat muistaa modernin kapiokirstun jonka me täällä Kasper Diem -blogissa taidokkaasti valmistimme aikaisemmin tänä vuonna. […]

Leave a Reply