Tänään televisiossa: Design 3000 -sarjan viimeinen jakso, ”Kaupunki”

Lukijat! Hyviä ja huonoja uutisia. Ensin hyvät: tänään televisiosta tulee kahdeksas jakso Design 3000 -sarjaa. Sitten huonot: kyseessä on sarjan viimeinen jakso.

Pitkaikiaisia

Mutta toisaalta, mikä finaali. Jaksossa kun tutustutaan kaupunkisuunnitteluun, ja tehdään sitä sekä Kööpenhaminassa, Helsingissä että… Espoossa.

StogetEiUniikki

Kööpenhaminassa tavataan veteraanikaupunkisuunnittelija Jan Gehl, joka oli mukana muuttamassa Kööpenhaminan keskustaa kävelyalueeksi. Tämä tapahtui jo 1962, josta voi päätellä että herra on ehtinyt sen jälkeen suunnitella yhtä sun toista.

Eivetovoimainen

Strøgetin lisäksi Janin kanssa käymme myös kaupunginosa Ørestadissa, joka taas ei suunnittelijan mukaan ole erityisen onnistunut. Suurin ongelma tuntuisi olevan alueen keskellä nouseva jättimäinen ostoskeskus joka tehokkaasti pitää huolen siitä että muuta kivijalkakauppatyyppistä toimintaa ei ole päässyt syntymään. Tunnelma onkin kieltämättä erilainen kuin keskustassa.

LIsaateitaLisaaliikennetta

Jan Gehlillä onkin varsin kansantajuinen teoria kaupunkisuunnittelusta: jos tehdään lisää teitä, saadaan lisää liikennettä. Tämä on tietenkin hieman yksinkertaistettu teoria, mutta tuntuisi tietenkin intuitiivisesti pitävän paikkansa.

Eikyllikseen

Helsingin Merihaassa tosin tavataan arkkitehti Tuomas Toivonen, joka ei jaa Jan Gehlin ajatuksia. Hän kun näkee Gehlin tyyppisen kaupunkisuunnittelun vain kuluttamiseen tähtäävänä toimintana, ja on enemmin tehokkaan modernismin kannattaja. Tuomakselle Merihaka on paratiisi, ja paras esimerkki laadukkaasta asumisesta.

Mobilitetsexpert

Tosin, jotta ohjelma ei olisi pelkkää vastakkainasettelua tutustutaan myös liikennesuunnittelija Sonja Heikkilän ajatuksiin. Hän on maailman johtavia asiantuntijoita alueella, ja on kehitellyt Mobility as a service -konseptia. Tämä konsepti puhuu sen puolesta ettei tulevaisuudessa kaikkia kulkuvälineitä tarvitsisi omistaa itse.

Otaniemenkoerobotti

Siksi käymmekin Sonjan kanssa robottibussiajelulla Espoossa jotta saisimme esimakua tulevaisuudesta. Kyseistä koeajoneuvoa ei tietenkään voinut kehua järin nopeaksi – mutta ehkä parempi niin vielä tässä vaiheessa. Joka tapauksessa ajelu on sarjan futuristisimpiä kohtauksia.

Auringonlasku

Kaiken kaikkiaan siis erinomainen jakso, eikä ole ihme että se on säästetty viimeiseksi. Onhan se luultavasti sarjan paras.

Ja tähän päätyy tältä erin Design 3000. Matka on ollut henkeäsalpaava, mutta katsojana voit varmasti tuntea että olet taas vähän valmiimpi tulevaisuutta varten. Tekijänä ainakin olemme.

Eläköön tulevaisuus!

Design 3000 -sarjan viimeinen jakso, Kaupunki, tänään Yle Fem -kanavalla kello 18.30. Koko sarja myös katsottavana Yle Areenassa toistaiseksi – eli toivottavasti vuoteen 3000 saakka.

 


0 Shares
Tagged , , , , ,