Suuri poliittinen konttikatsaus 2017

Jos joltain on jäänyt huomaamatta, niin Suomessa järjesteään sunnuntaina kuntavaalit. Se on tietenkin saanut ehdokkaat aktivoitoimaan. Tällä viikolla onkin ollut vaikeaa kävellä kaupungilla ilman että taskut olisivat täyttyneet ehdokkaiden flaijereilla.

Me täällä Kasper Diem -blogissa ehdimme jo äänestää etukäteen, joten sikäli olemme nyt immuuneja mainonnalle. Mutta arkkitehtonisesta kulmasta on mielenkiintoista miten Helsingin Narinkkatorille on syntynyt kokonainen poliittinen kuja, joka muodostuu puolueiden paikalle tuomista konteista.

PoliittinenKuja

Me kävelimme tämän poliittisen bulevardin läpi ”arkkitehtoniset lasit silmillä”. Tässä analyysi.

Vihreat

1. Vihreät
Jos poliittista bulevardia lähestyy rautateeaseman suunnalta, ensin silmiin osuu Vihreiden koju. Tai on oikeastaan väärin kutsua sitä kojuksi, vaan lähinnä ekologiseksi palatsiksi, koska se on torin isoimpia rakennelmia. Löytyykö lasten leikkipaikka? Löytyy. Kuormapyörä? Juu. Aurinkopanelit katolla? Tietenkin. Ovatko paneelit ylipäätänsä kytketty mihinkään? Sitä emme tiedä,  mutta ne näyttävät pirun hyvältä, ja se on pääasia.
Joka tapauksessa hyvin puolueen näköinen rakennelma joka erottuu myös ilmasta edukseen. Hyvin suunniteltu.

SDP

2. Suomen sosiaalidemokraattinen puolue
SDP taas ei usko arkkitehtuurin. He ovat sen sijaan kantaneet pöydän kadulle ja tuntuisi käyttävät konttiaan taukokoppina. Vähän niinkuin rakennustyömailla on taukokopit. Tämä onkin nykyään viimeisiä linkkejä mikä SDP:llä on perinteiseen työväestöön.
Ilmapallot ovat kivoja lapsille. Mutta silti vähän kiinnostaa mitä kontin sisällä piilotellaan? Ettei vaan olisi mitään vilunkia tiedossa?

Vasemmisto

3. Vasemmistoliitto
Vasemmistoliitolla sen sijaan oli käyntipäivänämme avoimet ovet, ja muutenkin ”hullut päivät” kävijämäärän suhteen. Ehkä sieltä sai erityisen hyviä makeisia? Sitä emme tiedä, koska emme käyneet peremmällä. Mutta sinänsä puhdaslinjainen, skandinaavinen kontti johon tuotu kivasti läpinäkyvyyttä kokolasisella etuseinällä.

VasenOnOikea

Tosin vähäeleisyys rajoittuu pelkkään fasadiin, koska takaseinä taas on täyttä anarkiaa, ja näyttäisi siltä että rostockilainen katutaiteilija olisi maalannut sen vuonna 1998. Katutaide voi tietenkin olla oikein hyvä asia… mutta aina se ei ole sitä automaattisesti. No, jos se puhuttelee äänestäjiä niin kai Vasemmisto tietää mitä tekee.

Keskusta

4. Keskusta
Keskustan kannatus ei odoteta nousevan suuren suureksi Helsingissä, pääosin siksi että se on profiloitunut maaseudun puolueeksi. Keskusta tietää tämän itse. Siksi he eivät ole jaksaneet tuoda konttia paikalle ollenkaan, vaan pienen pieni teltta saa luvan riittää.
Me täällä Kasper Diem -blogissa emme jääneet kuuntelemaan keskustelua, mutta kuvittelimme että se meni suurinpiirtein näin:
– Oletko menossa mökille viikonloppuna?
– Joo. Perjantaina jos lähtee puolenpäivän jälkeen niin välttää ruuhkat.
– Tälle tarttisi kyllä tehdä jotain ihan lainsäädöllisesti. Että saataisiin perjantai-iltapäivät lounaan jälkeen virallisiksi vapaiksi.
– Niin pitäisi. Minä puhun tästä Juhalle.

SFP

5. Suomen ruotsalainen kansanpuolue
RKP:n pieni talo on erittäin tyylipuhas. Niinkuin ruotsalaisen arkkitehdin vapaa-ajantalo joka on siirretty helikopterilla suoraan Tukholman saaristosta Narinkkatorille. Lisäksi siinä on ajateltu saavutettavuutta pyörätuoliramppeineen kaikkinensa. Onpa se täydellinen. Sääli vain ettei se tuntunut kiinnostavan ketään käyntipäivänä.

KD

6. Kristillisdemokraatit
KD:n kontti on myös vähäeleinen. Lasinen julkisivu viestii tavallaan läpinäkyvyydestä, mutta vaalitila ei sinänsä kutsu astumaan peremmälle. Ei. Kansa saa mieluummin pysytellä ulkopuolella, pienen puutarhapöydän äärellä.
Oikeastaan me täällä Kasper Diem -blogissa olisimme melkein halunneet että KD:n kontti olisi ollut vähän kristillisdemokraattisempi. Voisiko se  näyttää pieneltä kirkolta? Ristineen kaikkinensa? Olisiko se muka liian yliampuvaa? Ei kai.

Perrus

7. Perussuomalaiset
Persujen vaalimökki taas tuntuu melkein parodioivan persuja itseään. Se onkin niinkuin pieni pimeä kolo josta ehdokkaat tuijottavat ulos pelokkaina mutta uhmakkaina. Miten Perussuomalaiset haluavat parantaa kaupunkilaisten oloja? Sitä emme tiedä. Mutta sen sijaan tiedämme että vastustus kaikkea kohtaan on kovaa. Välillä pimeydestä kuului myös kovaääninen nauhoitus jossa vastustettiin lisää asioita.
Arkkitehtonisesti mielenkiintoista on että Perussuomalaisen mökissä ”ei saatana ole tasakattoa perkele”, luultavasti koska se koettaisiin liian modernistiseksi ja ”epäsuomalaiseksi”. Sen sijaan siinä on peräti kaksi harjakattoa ja lautaverhoilu. Saatana.

Piraattipuolue

8. Piraattipuolue
Miksei Piraattipuolueella muuten ole pääkalloa symbolinaan? Ja miksi tämä kontti on niin valtava, vaikka kannatuksen odotetaan olevan jopa pienempi kuin Keskustan? Nämä ovat vain kaksi niistä vastaamattomista kysymyksistä joita meillä on Piraattipuolueesta. Violetti väri on sinänsä pirteä.
Arkkitehtonisesti piraattikontti ei tosin herätä mitään tunteita. Tämä on vain kontti eikä mitään muuta.

Kokoomus

9. Kokomus
Hei, kenellä on poliittisen kujan isoin laajakuvatelkkari? No Kokoomuksella tietenkin. On myös pelkästään luontevaa että Kokoomuksen vaalitontti sijoittuu kaikkein lähiten ostoskeskusta.
Arkkitehtonisesti Kokoomuksen avoin arkkitehtuuri on miellyttävää. Kyseessä ei niinkään ole koppi kuin avoin lava, jossa tuntui koko ajan tapahtuvan jotain. Tuntuu että ”trickle-down-efekti” toimi tässä hyvin – jo pelkästään lähestymällä kojua tuntee itsensä vähän menestyneemmäksi.
Mutta entäs sitten kun tulee sade? Ei haittaa. Kyllä markkinavoimat kuivaa.

Loppuarvostelu: Kaiken kaikkiaan kaikki kojut olivat onnistuneet harvinaisen hyvin tavoittamaan puolueidensa kovan ytimen. Emme tällä kertaa aio pisteyttää niitä – siitä vain itse valitsemaan paras.

Ja muista äänestää sunnuntaina jos et ole jo tehnyt sitä!


0 Shares
Tagged , , , , ,