Ehdotus: Elämänkouluun lukukausimaksut

Liekkipipo

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä miten suomalaisten opiskelu rahoitetaan tulevaisuudessa. Näyttäisikin siltä että opintotuesta oltaisiin nipistämässä, ja opiskelijoita kehotettaisiin sen sijaan ottamaan lainaa. Asian selvittämiseen on asetettu työryhmä joka antaa suosituksensa lähipäivinä.

Kasper Diem -blogi on kuitenkin jo nyt saanut raportin käsiinsä ja voi kertoa selvityksen pääkohdat. Yllättävintä on että opintotukeen ei sittenkään kajottaisi, mutta sen sijaan elämänkoulusta maksettaisiin tästä eteenpäin lukukausimaksuja.

Raportin laatinut ekonomi Bo Hager näkee asian selkeänä.

”Yleisesti ottaen voidaan todeta että valmistuminen elämänkoulusta ei kerrytä valtion verotuloja läheskään samalla tavalla kuin valmistuminen perinteisestä oppilaitoksesta. Siksi työryhmämme mielestä lukukausimaksut ovat perusteltuja.”

Bo Hager selailee papereitaan.

”Perinteinen opinahjohan antaa opiskelijalle eväät elämään.  Elämänkoulun käyneet opiskelijat taas näyttäisivät lähinnä ylityöllistävän virkavaltaa ja sairaanhoitohenkilökunta, jonka lisäksi niiden jaarittelua on rasittavaa lukea nettiartikkeleiden kommenttiosastoilla.”

Rahalliset syyt eivät ole ainoat asiat jotka painavat vaakakupissa.

”Lisäksi olemme huomanneet elämänkoulun opetussuunnitelmassa vakavia puutteita. Elämänkoulun argumentaatiotekniikka ei esimerkiksi kaikin puolin täytä kaikkia normeja. Ei esimerkiksi ole hyvän akateemisen tavan mukaista kohdata jokainen väite vastaväitteellä että toinen on homoseksuaali.”

Elämänkoulun lukukausimaksut otetaan lähivuosina käyttöön astettain uusien oppilaiden aloittaessa koulun.

Hallituksessa elämänkoulun lukukausimaksua kannattavat kaikki paitsi Perussuomalaiset, jotka vastustavat suunniteltua maksua kiivasti sanoilla ”no ei tasan %#€? tarvita”.


2 Shares
Tagged ,