Kirja-arvostelu: Vaimon kultainen kirja

Vaimon kultainen kirja

Tällä viikolla Kasper Diem -blogissa on arvostelussa Robert J. Ackermanin Vaimon kultainen kirja, jonka on suomeksi julkaissut Mattina. Se on opas naimisissa oleville naisille jotka ”haluavat oppia ymmärtämään miestään paremmin” ja perustuu takakannen mukaan ”500 miehen syvähaastattelun tuloksiin”.

Haluatko ymmärtää 2

Ackerman kertoo esipuheessa haluavansa ”raottaa ovea mysteeriin nimeltä mies” ja ”saavan lukijan hyvällä tuulelle”. Tässä Kasper Diem -blogin valitsemat top 10 -ohjetta.

Käytä eilisen

10. Käytä eilisen – ei tämän päivän – lehti, kun tarvitset käärepaperia
Vaimot ovat aina käärimässä asioita paperiin. Mutta pitääkö sen aina olla päivän lehti? Niiiin tyypillistä.

Älä tärkkää alusvaatteita

9. Älä tärkkää miehesi alusvaatteita (ellet ole hänelle vihainen)
Jotkut kirjan ohjeista saavat epäilemään ettei kirja olisi ihan tuore – mutta se on itseasiassa julkaistu vuonna 1998, ja suomalainen painos kaksi vuotta myöhemmin. Siihen nähden tämä vihanhallinnan ohje tuntuu vanhahtavalta.

Opettele käyttämään

8. Opettele käyttämään auton kaikkia hienouksia ja lisälaitteita
Pikkurouva voi vaikka aloittaa ”ratista” tai ”kaasupolkimesta”. Kyllä vaimot ovat hassuja.

Kun soitat hänelle

7. Kun soitat hänelle töihin, pyri esittämään asiasi lyhyesti ja ytimekkäästi
Ja mitä ikinä teetkään, älä missään nimessä ala tunteelliseksi. Työelämässä ei ole sijaa tunteille – mutta sitähän rouvasihmiset eivät sinänsä voi tietää, koska eivät ole työelämässä. Tietenkään.

Pese tai pesetä

6. Pese tai pesetä hänen autonsa
Tai vielä parempi jos voisit tehdä sen jonkinnäköisessä uimapuvussa? Kunhan vain muistat katsoa samalla ettei uunissa oleva omenapiirakka pala ja etteivät lapset huuda.

Pidä leikekirjaa

5. Pidä leikekirjaa hänen saavutuksistaan
Jos miehesi on ajanut vastapestyä autoansa kolmen promillen humalassa se saattaa joskus ylittää uutiskynnyksen. Mutta kyllä pienikin leikekirja on leikekirja.

Vaihdata hänen autonsa öljyt

4. Vaihdata hänen autoonsa öljyt
Kaikki miehet hakevat tunnetusti vaimossa huoraa, madonnaa ja automekaanikkoa.

Älä maalaa

3. Älä maalaa suihkepullolla pihakalusteita hänen autonsa lähellä
Selvää on kuitenkin että auto on miehelle tärkeä, ja vaimot osaavat olla niin ajattelemattomia.

Viedoi häntä

2. Videoi häntä silloin tällöin, kun hän pelaa jotakin
Hyviä pelejä ovat esimerkiksi World of Warcraft, Minecraft tai Angry Birds. Tai mikset vaan videoisi kun hän pelaa ”taskubiljardia”?

OpetusNumeroYksi

1. Opetus numero yksi on tärkeysjärjestys
Viimeisellä sivullaan kirjan sävy muuttuu joka tapauksessa uhkaavaksi kun vaimon päähän iskostetaan asioiden tärkeysjärjestys. Ja viimeistään tässä vaiheessa päähän putkahtelee väkisinkin kaikenlaista kysyttävää.

Loppuarvostelu: kirjan sävy oli vanhahtava, eikä sitä oikein voi suositella kenellekään – varsinkaan autottomille talouksille. Mutta toisaalta avioliitto ilman autoa onkin tämän kirjan mukaan epäilyttävää, outoa ja epäisänmaallista. Sen sijaan jos olet mies jota pitää vaimoaan vankina kotonaan tämä kirja saattaa olla juuri sinua varten.


0 Shares
Tagged ,

Leave a Reply