Kasper Diem -blogin kysely: Neljä viidestä haluaa, että Suomen kaupungit vaikuttaisivat asutuilta

paarakennus

Viime päivinä Suomen 101-vuotiasta kansaa on taas kerran puhuttanut maaseudun tila, ja se josko maata pitäisi asuttaa tasaisesti vai ei. Mielipiteitä tästä löytyy luonnollisesti sekä puolesta että vastaan, riippuen sekä asuinpaikasta että puoluekannasta.

Tosin keskustelu sivuuttaa paljon tärkeämmän ulottuvuuden jota Kasper Diem -blogi on tutkinut jo pidemmän aikaa – nimittäin se josko Suomen kaupungit saataisiin vaikuttamaan enemmän asutetun oloisilta noin yleensä.

Tutkimuspäällikkö Saaresmaan Jukalla Länsi-Suomen yliopistosta on asiasta omakohtaista tutkimustietoa.

”Oletko ikinä kävellyt Helsingin keskustan läpi maanantaiyönä talvella? Näyttikö kaupunki silloin sinun mielestäsi siltä että siellä asutaan ja käydään töissä? Sitä minäkin.”

Saaresmaan tutkimustuloksessa korostuu etenkin se, että jokaisen suomalaisen kaupungin keskusta näyttää siltä että on ”ainainen arkipyhä”.

”Olemme nyt keskustelleet noin viisikymmentä vuotta siitä että maaseutu autioituu. Get over it. Olisiko nyt vihdoinkin aika fokusoida siihen faktaan että suurin osa maamme kaupungeista laskettaisiin missä tahansa muualla maailmassa aavekaupungeiksi?”

Saaresmaa ei sinänsä näe mitään vikaa maaseudunkaan asuttuna pitämisessä, mutta aloittaisi itse kaupungeista. Saaresmaa ei kuitenkaan pidättele hengitystään.

”Ja niinkun tämä keskustojen autioituminen ei olisi muutenkin tarpeeksi paha, niin nyt kesällä kaupungin väestö on vielä painunut johonkin maalle. Auta armias.”

Kasper Diem -blogi haastatteli Saaresmaata isossa kauppakeskuksessa kaupungin ulkopuolella.


0 Shares
Tagged , , ,