Tänään televisiossa: Design 3000 -sarjan seitsemäs osa, ”Kulkuneuvot”

Vuonna3000

Miten meitä kuljetetaan vuonna 3000? Sitä selvitetään tänään Design 3000 -sarjan seitsemännessä osassa, jossa käsitellään kulkuneuvoja. Se tulee televisiosta tänään kello 18.30.

Leitra8

Jakossa tavataan esimerkiksi tanskalainen Carl-Georg Rasmussen, joka on vihkinyt elämänsä katettejun nojapyörien kehittelyyn. Tapaamme Carl-Georgen hänen pajallansa Kööpenhaminassa.

MikseivatKaikki

Pieni koeajo pihalla herättää samantien kysymyksen: ”mikseivät kaikki pyöräile näin?”

Leitra

Carl-Georgin velomobiilit eivät tällä hetkellä ole halpoja koska ne tehdään mittatilaustyönä. Mutta sarjatuotettuna tämä voisi olla hyvinkin järkevä kulkupeli. Varsinkin kun pieni sade ei haittaa niitä.

Halusinajaat

Carl-Georg itse ajaa vieläkin tuhansia kilometrejä vuodessa velomobiilillään, vuoden ympäri. Tulevaisuuden kulkupeli?

Gustav1

Tämän jälkeen siirrytään vesille. Tukholmassa tavataan ruotsalainen Gustav Hasselskog joka on työryhmänsä kanssa kehittelemässä sähköistä kantosiipivenettä.

Candela2

Mikä on kantosiipivene, kysyt? Vene joka nousee tietyn nopeuden jälkeen pienille ”suksille”, jolloin energiankulutus pienenee huomattavasti kun veden vastus pienenee. Koska vene on vielä testivaiheessa se ei kuvauspäivänä toiminut aivan täydellisesti. Mutta ken tietää, ehkä se saadaan tuotantoon jo tulevana kesänä? Joka tapauksessa, taas kerran tulevaisuuden kulkuneuvo.

Knut

Design 3000 on kuitenkin aina ollut ohjelma joka viihtyy maalla, merellä sekä ilmassa. Siksi ohjelman keskivaiheilla käydään Saabin tehtailla Ruotsissa katsomassa JAS Gripen -hävittäjää.

JAS

Ikävä kyllä emme päässeet koeajolle, mutta ehkä se on ookoo. Varsinkin kun tapaamamme Knut Övrebö ei itsekään ikinä ollut käynyt ilmassa koneen kanssa, vaikka on työskennellyt sen parissa yli kaksikymmentä vuotta.

Suihkumoottorit

Pääsimme kuitenkin Saabin omalle kiitoradalle katsomaan kun konetta testilennettiin, joka tapahtuu monta kertaa päivässä. Suihkumoottorit eivät muuten ole hiljaisia kun seisoo vieressä.

Filosofiani

Miten meitä sitten kuljetetaan vuonna 3000? Ahvenanmaalainen Hyperloop-visionääri Hans Holmström uskoo että se tapahtuu kapselissa joka liikkuu tyhjiöputkessa kaupunkien välillä.

EiIhmeellinen

Hansin mukaan tulevaisuudessa matka Helsingin ja Tukholman välillä voisi taittua 28 minuutissa.

Epaonnistuminen2

Eikä tätä tarvitsisi odottaa vuoteen 3000 saakka, vaan jos kaikki menee niinkuin Hasse toivoo niin tämä voisi olla mahdollista jo parinkymmenen vuoden kuluttua.

Josonnistuu

Testirata on kuulemma jo suunnitteilla Salon lähelle.

Valtava2

Helsinki-Tukholma-rata pysähtyisi myös Turkuun ja Maarianhaminaan, ja sen jälkeen olisi vuorossa muut kaupungit. Todellinen tulevaisuuden projekti siis.

JosEpaonnistuu

Kaiken kaikkiaan siis huippumielenkiintoinen jakso, jollei paras tähän asti. Iloisia katseluhetkiä!

Design 3000 tulee Yle Teema+Fem -kanavalla tiistaisin kello 18.30 – ja Yle Areenassa katsottavissa vaikka heti.


0 Shares
Tagged ,