Miksi Helsingin uusi ilme näyttää vuoden 1987 Ellos-luettelolta?

Helsingin kaupunki julkisti tänään uuden ilmeensä. Uudistus tulee voimaan kesäkuun alussa, ja sen myötä luovutaan jostain syystä pääosin 1600-luvulta saakka käytössä olleesta vaakunasta. Miksi? Luultavasti siksi että historia on nykyään epämuodikasta, mutta vaikea sanoa. Uusi ilme näyttää kuitenkin tältä:

HelsinkiIlme

Miksi se näyttää tältä? Suunnittelijan mukaan kyseessä on ”merellisyyttä kuvaava aaltokuvio” joka ”herää eloon kaupungista poimituilla väreillä”. Toisaalta, minkä kaupungin? Koska vaikka suunnittelija puhuukin ”Suomenlinnan vaaleanpunaisesta” ja ”spåran vihreästä” niin tämä ei vaikuta uskottavalta. Katsotaanpa:

Sporanvihrea

Helsingin raitiovaunut ovat esimerkiksi tunnettuja juuri vihreästä väristään – eivät mintunvärisyydestään.

Vaaleanpunainen

Lisäksi Suomenlinnassa on todistettavasti olemassa vaaleanpunaisia taloja, mutta se tuskin on saaren tunnusväri. Ja vaikka olisikin, niin miksi Suomenlinna muutenkaan määrittelisi koko Helsingin väriä millään tavalla? Ei, luultavampaa onkin että selitys on jälkikonstruktio.

Itseasiassa kun katsoo tarkemmin värit ovatkin lähinnä haettuja Elloksen vuoden 1987 syyskatalogista:

Ellos1987

Jos siristää silmiään tämän vintageluettelon kanneessa voikin halutessaan nähdä kaksi aikuista kaupunkia aikuisten värissä – ja niiden välissä Helsinkin puettuna uuteen graafisen ilmeeseensä.

Helsinkipuvut

Miksi värit siis ovat todellisuudessa valittuja? Luultavasti siksi että ovat ”muodikkaita ja kivoja” – kuka nyt ei pitäisi millennial pinkistä?

Kivasvetari

Brändityönsä kulmakivet Helsinki kiteyttää lausahdukseen ”One Hel of an impact”” Kaupungin mukaan kyseessä ei ole slogan, vaan asenne, joka haastaa ajattelemaan isosti.”

Mylittlepony

Se on söpöä, mutta oikeastaanhan lausahduksen pitäisi oikeastaan olla ”One Ellos catalogue. From 1987.” Joka haastaa miettimään miksi uudistus on tehty.

8kplpakkaus

Mutta vakavasti puhuen, miksi luopua viisisataa vuotta vanhasta vaakunasymbolista, ja korvata se muodikkaalla värikombolla, viitteellisellä vaakunan alaosalla ja kömpelöllä fontilla?

Suora linja

Ote brändityökirjasta: ”Kaupungin mainetta rakennamme me helsinkiläiset, joiden intonhimona on merkityksellisten ongelmien ratkaiseminen”.

Nyt pitäisi näköjään siis helsinkiläisenä ihan ensimmäiseksi ratkaista tämä ongelma.


3 Shares
Tagged , , , ,

3 thoughts on “Miksi Helsingin uusi ilme näyttää vuoden 1987 Ellos-luettelolta?

  1. […] Helsingin uusi ilme näyttää vuoden 1987 Ellos-luettelolta? Sitä kysyy muuan suomalainen bloggaaja, ja niin kysyn minäkin! Ilme ei ihastuta. Melkein voisin sen nähtyäni siteerata tunnettua […]

  2. […] tuossa artikkelissa ilme näyttääkin hieman monimuotoisemmalta kuin siinä YLE:n jutussa tai eräässä suomalaisessa blogissa, jonka hauskaan tekstiin eilen viittasin. Kaupunkia luonnehtivia värejä on Helsingin uudella […]

  3. […] suunnittelija Kasper Strömman tiivisti alunperin liikkeelle lähteneen logon kutsumalla designia vuoden 1987 Ellos-luetteloa […]

Comments are closed.