Kasperheim-säätiön kilpailu on ratkennut – parkkipaikan tilalle suo

Viime viikolla me täällä vastikään perustetussa Kasperheim-säätiössä julistimme suunnittelukilpailun. Silloin keskustelu kävi nimittäin vielä ”cuumana” siitä tuleeko Guggenheim-museo Helsinkiin vai ei, ja halusimme omalta osaltamme kantaa kortemme keskusteluun visioimalla vaihtoehtoisia suunnitelmia tontille jos museota ei tulekaan.

kasperguggis

No, nyt on selvinnyt että kaupunghallitus äänesti museota vastaan, ja pöly on siltä osin laskeutunut. Vain viestinätoimisto Milttonin täysin sitoutumattomien kansalaisten vapaaehtoisesti maksamat propagandajulisteet muistuttavat vielä kaupunkikuvassa keskustelusta.

Mutta miten kilpailussamme sitten kävi? Ensinnäkin saimme harvinaisen paljon ehdotuksia. Kiitos siitä. Mielenkiintoista oli huomata että asia näytti kiinnostavan miehiä enemmän kuin naisia, koska jälkimmäisiä oli vain 16 % vastanneista.

suunnittelukilpailu

On tietenkin sanottava että mehän emme sillä tavalla Guggenheim-säätiössä näe sukupuolta emmekä välitä siitä, mutta suurin osa ehdotuksista  tulivat silti Marsista eikä Venuksesta, jos sanotaan niin.

No mutta entäs ne ehdotukset? Tässä tuomariston suosikit, ei missään varsinaisessa järjestyksessä.

olligunstparkingheim

Olli Gunst: Parkingheim
Olli lähetti meillä mainion Parkingheimin, ”maailman ensimmäinen drive-thru taidemuseon”.
Parkingheimin sisätilat mukailisi alkuperäisen Guggenheimin arkkitehtuuria erityisesti ajoramppien osalta, ja pitäisi samalla huolen siitä että ”kulttuurihistoriallisesti merkittävä parkkikapasiteetti keskustassa säilyy”.
Tämä on oikein varteenotettava ehdotus.

ilkkapenttinenpena-etelasataman-ruokajakelu

Ilkka Penttinen: Kursailematon elintarvikejakelukeskus
Ilkan ehdotus taas on käytännössä leipäjono. Ehdotuksessa ”jonotusympyröitä tehtäisiin kaksi tilankäytön tehostamiseksi”, ja ”jakelun lastauslaituri on sen toisessa päässä, joka on merkitty luonnokseen kellertävällä katkoviivalla”.
Kasperheim-säätiö kiittää erityisesti suunnitelman graafisuutta ja poliittista luonnetta.

marjariittanorridh5closeup

Marja-Riitta Norri: Tanssiva satama
Me täällä Kasperheim-säätiössä olimme myös hyvin otettuja että kilpailuumme osallistui myös oikeita arkkitehtejä. Tanssiva satama vaikuttaa erittäin pohjustetulta projektilta ja olemme valmiit rakentamaan sen milloin vain. Se ei kuitenkaan tällä kertaa voittanut kilpailuamme.

hannuleinoguggenalko

Hannu Leino: Guggenalko
”Ehdotan täten, että tontti luovutetaan Virolle, toki sellaisella reunaehdolla, että tontilla harjoitetaan Viron lakien ja asetusten mukaista alkoholikauppaa. Voitaneen pitää varmana, että tämä, jos mikä, tekee pääkaupungistamme houkuttelevamman, erityisesti kotimaanmatkailukohteena.”
Raati kiittää erityisesti romahtamaisillaan olevaa havainnekuvaa. Kiitos tästä.

reetatorronenfullsizerender-2

Reeta Törrönen: Klassiset teemapuistot yhdistävä turistirysä
Tässä visiossa on jotain hyvin kiinalaista, ja sellaisenaan se on varmasti matkailijoille mielenkiitoinen. Koska sehän tässä on ollut koko ajan tärkeintä , eikö? Reetan reseptillä se puolen miljoonan kävijän ennuste toteutuisi varmasti jo puolessa vuodessa.

aleksirevonkorpiguggenheim-vaihtoehto_keskittymisleiri_aleksirevonkorpi

Aleksi Revonkorpi: Keskittymisleiri
Näinä mindfulness-aikoina tämä kuulostaa todella luontevalta ratkaisulta, ja kiva että ehdotuksessa on otettu huomioon sponsoritila heti alusta. Koska kuka nyt ei haluaisi assosioitua keskittymisleiriin?

kallemustonenimg_20161128_110600

Kalle Mustonen: Taiderekat
Ensinnäkin raati haluaa antaa erityismaininnan havainnekuvasta. Puhuva Lego-ukko on harvoin nähty konsepti arkkitehtuurikilpailussa. Mutta idea sinänsä ei ole hullumpi. Ja äärimmäisen helppo toteuttaa. Ehdotusten kärkikastia.

henrikamberlaguggissuo

Henrik Amberla: Suo
Ensimmäisen palkinnon Kasperheim-säätiön suunnittelukilpailussa vie kuitenkin tällä kertaa Henrik Amberlan Suo.
”Suosta on paitsi johdettu nimi maallemme, myös synty koko muinaiselle kansakunnallemme myyttisessä runoeepoksessa Täällä pohjantähden alla. Suoprojektin myötä etelärannan biodiversiteetti moninkertaistuisi ja koska suot ovat hiilinieluja, Helsinki ottaisi näin harppauksen kohti hiilineutraaliutta. Jos ekotavoitteesta joskus halutaan tinkiä, voidaan suosta sitä paitsi tulevaisuudessa nostaa turvetta voimaloiden käytettäväksi.”

Varsinkin se että Henrik ajattelee ekologisesti, mutta on silti valmis tuhoamaan suon silmänräpäyksessä turpeenkiilto silmissä teki vaikutuksen raatiimme. Onneksi olkoon Henrik, olet ansainnut ensimmäisen palkinnon Kasperheim-säätiön kisassa. Mystillinen ja aistikas Kaspervisio 2020 -teos tulee postissa.

Vielä kerran kiitos kaikille osallistujille koko Kasperheim-säätiön henkilökunnan puolesta – ja sitten vain toteuttamaan jotain näistä.


0 Shares
Tagged , ,