Kasper Diem sata vuotta sitten: Maahisten vastainen mielenosoitus sujui rauhallisesti

ei

Kasper Diem / Helsinki

Autonomisen kansantasavaltamme pääkaupungissa viikonloppuna järjestetty maahisten vastainen mielenosoitus on Helsingin vallesmannin mukaan sujunut rauhallisesti. Vihainen väkijoukko kokoontui koska maahisia on kuulopuheiden mukaan viime aikoina nähty yhä enemmän ihmisen ilmoilla, ja tämä huolestuttaa pitäjän ihmisiä.

Vihainen ihmisjoukko on kokoontumisen lisäksi kerännyt palavien soihtujen valossa  tsaarille luovutettavaa nimilistaa joka kieltäisi ilkikuriset maahiset, ja velvoittaisi ne menemään takaisin omaan nurinkuriseen maailmaansa.

Mielenosoitukseen saapunut pelkällä etunimellä esiintyvä piika Marjatta ei voi sietää maahisia.

”Miksi en pidä maahisista? Etkö tiedä että maahiset saattavat vaihtaa oman lapsensa ihmislapsen tilalle? Tästä ns. vaihdokkaasta voi sen jälkeen tulla rampa tai sairas.”

Marjatta sylkee maahan ikäänkuin alleviivatakseen sanojaan.

”Ei sellaista voi hyväksyä.”

Helsingin maalaiskunnasta paikalle saapunut vihainen kansalainen Saaresmaan Jucca vanhempi taas ajattelee maahisia uhkana taloudelle.

”Maahiset ovat vakava uhka kyläyhteisöllemme, ne kun saavat lehmät menemään umpeen. Ja kehittyvän maatalousvaltiomme talous ei tällä hetkellä kestä sellaista maitotalouden tuotannon laskua.”

Saaresmaa sytyttää itsekäärityn paperossin ja nojaa vuosimallia 1891 olevaan hevoskärryynsä.

”Maahisten on yksinkertaisesti mentävä takaisin kansantarustosta tuttuun maailmaansa.”

Ainoa selkkaus tapahtui mielenosoituksen loppuvaiheessa kun osa mielenosoittajista pieksivät jahtivoudin johdolla kulkukoiran. Syyksi mielenosoittajat ilmoittivat että se saattoi olla maahinen joka oli omaksunut koiran muodon, jonka lisäksi se oli ”muutenkin turhan himokkaan näköinen”.

Helsingin vallesmanni kieltää kuitenkaan että kysessä olisi ollut muuta kuin tavallinen kulkukoira.


0 Shares
Tagged , , ,