Demokratiantutkija: Ehkä ihan hyvä etteivät kaikki äänestäneet

Eduskunta

Eilen päättyneissä eduskuntavaaleissa äänestysprosentti jäi seitsemäänkymmeneen prosenttiin. Tätä pidetään ihan kelpona, mutta kansanvallan kannalta silti hieman ongelmallisena.

Bo Hager Helsingin yliopiston demokratian laitokselta on huolissaan.

”Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä jos kerron että demokratia ei näissä vaaleissa toteutunut sataprosenttisesti.”

Hager näpyttelee hetken taskulaskintaan.

”Sen sijaan sanoisin että demokratia toteutui sen sijaan nyt seitsemänkymmentäprosenttisesti.”

Demokratiantutkija Hager ei kuitenkaan ole ainoa joka on huolissaan. Puolueiden edustajat ovat yhtälailla harmistuneita äänestäjien epäaktiivisuudesta.

”Vaikea sanoa mitä tässä pitäisi enää tehdä että saataisiin ihmiset vaaliuurnille” toteaa Saaresmaan Jukka SDP:stä.

”Joka vaaleissa puhumme äänestyksen tärkeydestä, mutta silti äänestysprosentti pysyy vuodesta toiseen samana.”

Saaresmaan kasvoille nousee unelmoiva ilme.

”Voi vain kuvitella miltä meidänkin vaalitulos olisi näyttänyt jos nämä nukkuvat kolmekymmentä prosenttia kansasta oltaisiin saatu liikkeelle.”

Myös muissa puolueissa myötäillään Saaresmaata. Sekä Vihreät, Kokoomus, Vasemmisto, RKP, Kristillisdemokraatit että molemmat kommunistiset puolueet ovat yksimielisiä siitä että juuri heidän puolueensa menestys olisi ollut tyystin erilainen kunhan jokaikinen suomalainen olisi raapustaneet äänestyspäivänä numeron lappuun.

Demokratiantutkija Hager toppuuttelee kuitenkin.

”Niin, onhan se tärkeää äänestää, ja ei ole epäilystäkään että jos kaikki olisivat vaivautuneet vaaliuurnille se olisi muuttanut eilistä tulosta.”

Hager näyttää ensimmäistä kertaa masentuneelta haastattelun aikana.

”Mutta luultavasti se olisi kuitenkin vain käytännössä tarkoittanut että Teuvo Hakkarainen olisi saanut 1,6 miljoonaa ääntä enemmän kuin nyt.”


0 Shares
Tagged , ,