Hyvä kirjoitus, pakko lukea!

sku_196689_1

Espoolainen Makkosen perhe päästetään tämän päivän Hesarissa jonkinnäköiseen varhaiskasvatuksen asiantuntijan rooliin jutussa joka on otsikoitu ”lapsiperheen on pakko autoilla”. Tästä pakosta voi tietenkin olla eri mieltä, mutta täytyy muistaa että Makkosten mielestä on myös pakko palkata itselleen palvelija köyhästä maasta, koska kukaan suomalainen ei suostuisi työskentelemään niin pienellä palkalla kun he ovat valmiita maksamaan.

Makkosten mielipiteet ovat tietenkin juuri sitä itseään – mielipiteitä. Mutta on mielenkiintoista kuinka nopeasti omasta valinnasta tai katsantokannasta tulee kiveen kirjoitettu ”pakko” kunhan se esitetään faktana tarpeeksi monta kertaa.

Entäs muut klassiset elämän pakot?

1. Pakko on paras opettaja
Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen sivuilla pedagogisista opinnoista kerrotaan että ensisijaisena tavoitteena on että opiskelijat asennoituisivat kriittisesti jo totuttuihin ajattelu- ja toimintatapoihin. ”Pakkoa” ei sen sijaan mainita sanallakaan.

2. On pakko painaa pitkää päivää
Tämä ”totuus” on saatu sisäistettyä erityisen hyvin ihmisten mieliin. Vaihtoehtona olisi tietenkin ”painaa lyhyempää päivää”, mutta sellaista sanontaa ei valitettavasti ole olemassa.

3. Pakko mahtua kun on vihitty
Raiskaukselta haiskahtava kansanviisaus ajalta jolloin mies käytännössä omisti naisen heidän mentyään naimisiin. Sanontana tänä päivänä vanhentunut.

4. Pakko ei ole kun kuolla ja maksaa verot
Enää vain osittain totta sen jälkeen kun veroparatiisit keksittiin. Ja verosuunnittelulla pääsee kyllä pitkälle kotimaassakin.

5. Perheellisen on pakko yrittää
Niin on. Mutta eikö kaikkien ole pakko yrittää, edes ihan vähäsen?


0 Shares
Tagged