Vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Vuokrien kallistuessa oma asunto näyttäytyy yhä useammin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Mutta mitä kaikkea pitää tietää ensimmäistä asuntoa ostettaessa? Näillä neuvoilla vältät sudenkuopat.

2_unusual-houses04

• Jos mahdollista, osta aina asunto johon putkiremontti on vasta tuloillaan. Näin voit olla itse päättämässä siitä minkäväriset ja -muotoiset putket juuri sinuun asuntosi tulee. Putket ovat hauska asia.

• Jos muutat kerrostaloon, ota huomioon että uuden asukkaan on valmistettava kalasoppaa koko taloyhtiölle samalla viikolla kun muutaa taloon. Tämä saattaa ensikertalaisesta vaikuttaa oudolta, mutta on ollut käytäntönä useimmissa taloyhtiöissä aina 30-luvulta lähtien.

Suomisunto

• Niin ensiasunnon kun muidenkin asunnonostajien kannattaa aina ostaa asuntonsa asunnonvälittäjältä, sillä vain asunnonvälittäjä pystyy tulostamaan netistä asunnonmyyntipaperit ja veloittamaan siitä kymppitonnin. Jos jostain syystä päätät kuitenkin tehdä kaupat ilman että välittäjän citymaasturi käy sillä aikaa tyhjäkäyntiä jalkakäytävällä, kannattaa säästyneet varat lahjoittaa kiinteistönvälittäjien partavesirahastoon. Et uskokaan miten paljon rahaa kiinteistönvälittäjillä menee partaveteen joka vuosi. Myös naisilla.

• Asunto jossa on oma sauna on ehdoton jos palvaat paljon kinkkua. Palvaamalla omat kinkkusi voit sitäpaitsi parhaimmassa tapauksessa säästää koko asunnon hinnan muutamassa vuodessa.

• Selvitä aina ennen kaupantekotilannetta mitä kodinkoneita kauppaan kuuluu. Esimerkiksi kohtalainen pölynimuri olisi kiva tulla asunnon mukana. Muuten uudessa kodissa on pian tosi hiekkaista ja rupeaa yskittämään.

OSeJUQt9NmhbrxzbHS5Bxjfpo1_400

• Oletko ylioppilas? Ylioppilaat saavat ensiasuntoa ostaessa automaattisesti 15 prosentin alennuksen asunnon hinnasta. Muista vaatia tätä kaupantekotilaisuudessa äänekkästi.

• Tarkista tulevan asuntosi rakennusmateriaalit! Hyviä rakennusmateriaaleja ovat tiili, graniitti, laasti, betoni, puu ja erilaiset kevytharkot. Huonoja materiaaleja taas ovat guttaperkka, märkä savi, oljet, vanhat likaiset lasipullot ja heinä. Saadaksesi selville mistä asunto on rakennettu voit vähän koputella seiniä ja huudella. Kaiusta pystyy päättelemään paljon.

• Nykyisellä lainsäädännöllä ensiasunnon ostaja saa vähentää asuntolainan koroista 30 % verotuksessa 10 vuoden ajan, tai saa vaihtoehtoisesti hakea lähikaupasta veloituksetta Ben & Jerry’s -jäätelöä kahden vuoden ajan. Kyllä Suomessa asunnonomistajaa hemmotellaan.

tumblr_lichjifPb41qczvt2o1_1280

• Jos olet ostamassa vanhaa asuntoa, yritä löytää sellainen missä mitään remontteja ei ole tehty vuosikymmeniin. Sellaiseen talo ei nimittäin todennäköisesti jatkossakaan tarivitse tehdä mitään, ikinä.

• Kun kaupat on tehty, vaadi päästä muuttamaan heti uuteen asuntoon, vaikkakin vanhat asukkaat vielä asuisivat siinä. Näin voit tentitä niitä mahdollisista ongelmakohdista niin kauan kun asutte yhdessä. Se voi sitäpaitsi olla uuden, kauniin ystävyyden alku.

• Jos asunnon myyjä ei suostu kertomaan nimeään kannattaa olla varuillaan. Hyväksi koettu kikka on silloin viedä myyjä kostealle lounaalle ja yrittää saada se sitä kautta selville. Tärkeintä on kuitenkin ettei luovuta!


0 Shares
Tagged , ,

Leave a Reply